Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Rapport från världens näst största seriefestival

Serietecknarna Lisa Medin och Stef Gaines, åkte ner till Angoulême i västra Frankrike för att ta tempen på den näst största seriefestivalen i världen, ”Festival international de la bande dessinée d’Angoulême”. Här är deras rapport som bland annat innehåller tips för den som själv vill besöka festivalen, men de berättar också om hur attentatet mot Charlie Hebdo satte prägel på festivalen och dess besökare.

Seriefestivalen i Angoulême brukar benämnas som världens näst största renodlade seriefestival (näst Comiket i Japan) och har anordnats 42 gånger hittills. Festivalen har i snitt 200 000 besökare (däribland 800 journalister) och hålls sista veckan i januari varje år; torsdag-fredag räknas som branschdagar, och lördag-söndag är till för allmänheten. Festivalen tar i princip över hela staden, vars affärsinnehavare omfamnar temat med speciella festivalmenyer, serieskyltning i butikerna och mer.

På väg till serieområdet "Espace para-BD". Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

På väg till serieområdet ”Espace para-BD”. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Lisa Medin. Foto: Stef Gaines

Lisa Medin. Foto: Stef Gaines

För den som vill besöka festivalen gäller det att vara ute i god tid: det är inte ovanligt att hotellen är uppbokade uppåt ett år i förväg, även om det går att få tag på boende för den som är uppmärksam och tålmodigt bevakar hotellens tillgängliga rum på hösten då tidigare rumsbokningar kan släppas. Har man därtill kontakter finns även familjer som inackorderar festivalbesökare såväl som möjlighet att hyra en lägenhet i andra hand under festivaldagarna.

Förutom utställningar och evenemang runtom i staden monteras stora mässtält upp. Till de största hör ”Le monde des bulles”, där de största franska förlagen säljer sina senaste släpp, och Nya världen ”Le nouveau monde” där förläggare från resten av världen, och framför allt Europa, trängs tillsammans med konstföreningar, seriekollektiv, alternativa förläggare med fler. Kinapaviljongen ”Pavillon Chine”, Lilla Asien ”Little Asia” och Serieområdet ”Espace para-BD” tillhör andra signifikanta försäljnings- och utställningstält. Tältet för unga talanger ”Pavillon Jeunes Talents”, håller serietecknarskoleutställning och erbjuder tecknare från när och fjärran att få chansen att visa upp sina verk för representanter från franska förlag.

Montermingel. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Monter i serieområdet. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Seminarium. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Seminarium. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

På fredagen stänger Nya Världen-tältet för allmänheten klockan 19.00, men för utställarna hålls ett mingel fram tills klockan 20.00 (inte helt olikt Bokmässan i Göteborg). Ett annat återkommande vattenhål för de inresta tecknarna är krogen Le Chat Noir – och, om man vill mingla mer med fransoserna kan man gå över torget till Hotel Le Mercure, där seriefolket hänger fram till två på natten.

Attentatet mot Charlie Hebdo avspeglade sig överallt

I år var stämningen emellertid lite mer sober än tidigare år – hela festivalen var, för att använda ett djärvt begrepp, under belägring. Alla besökare (press och gäster såväl som allmänheten) genomsöktes med metalldetektorer och fick visa upp väskor vid ingången till alla områden.

Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Säkerhetskontoll. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Högtalarna som fanns placerade runtom i staden och som vanligtvis spelar bakgrundsmusik, kunde bryta av för att informera besökarna att säkerhetsvakterna hade rätt att närsomhelst och utan förklaring genomsöka personer för att säkerställa säkerheten på festivalen.

På Hotel De Ville, festivalens mitt (plats för presscenter, ackreditering, information m.m.) fanns en enorm banner att beskåda, med namnen på offren från massakern på Charlie Hebdo-redaktionen, under titeln ”Morts pour la liberté / Dog för friheten”. Den numer bekanta frasen ”Je suis Charlie/Jag är Charlie” fanns att se överallt; på pins bland utställare och besökare, som graffiti runtom i staden, samt på t-shirts och västar, burna av skapare och gatukonstnärer. En utställning hade hastigt satts upp på stadens seriecenter, och de numer bekanta satirteckningarna fanns uppsatta överallt i staden.

Banner med namnen på offren från massakern på Charlie Hebdo-redaktionen. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Banner med namnen på offren från massakern på Charlie Hebdo-redaktionen. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Publikationer från Charlie Hebdo. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Utställning om Charlie Hebdo. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Charlie Hebdo överskuggade det mesta. En sak som hade förtjänat mer uppmärksamhet var en demonstration (anordnat av SNAC BD) under lördagen för serieskapares rätt att behålla sina arvoden. Detta var en av många marscher som hållits det senaste året och det fanns förhoppningar om att närvaron på den internationella seriefestivalen skulle hjälpa till att väcka opinion. Men vem kan förutse en tragedi?

Demonstratin. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Demonstration för serieskapares rätt att behålla sina arvoden. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Händelsen som hade skakat Frankrike och resten av världen knappt tre veckor tidigare gjorde sig ständigt påmind, och kommer att finnas i serievärldens minne ett bra tag framöver.

Lisa Medin & Stef Gaines, Mangapatriarkatet.

Mangapatriarkatet startades sommaren 2013 och är ett poddradioprogram av och med serietecknarna Lisa Medin och Stef Gaines. Programmet strävar mot att vara inkluderande, problemlösande och hoppfullt. Programmet finner du på iTunes Store och hemsidan: www.mangapatriarkatet.se.

Se alla bilder från festivalen.

Je suis Charlie syns överallt liksom väggmålningar. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

”Je suis Charlie” syntes överallt i Angoulême. Foto: Lisa Medin, Stef Gaines

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.