Fv rad 1: Grafisk design-juryn: Barbro Ohlson Smith (foto: Ivar Sviestins), Sofie Hannibal (foto: Brian Buchard), Jonas Williamsson (foto: Johan Wennerström), Eric Ericson (foto: Beckmans designhögskola). Fv rad 2: Rörlig bild-juryn: Peter Ström (foto: Daniel Eskils), Vian Tahir (foto: Nätaktivisterna), Roxy Farhat (Amanda Horne ETC), Petter Karlsson (foto: Alison De Mars), Fv rad 3: Andreas Kittel (foto: Ola Kjelbye), Lovisa Burfitt (foto: Nicho Södling), Anna Höglund (foto: Stefan Tell), Joakim Pirinen (foto: Caroline Andersson).

Kolla! 2016 öppnar 1 mars, nu avslöjar vi årets jury

Nästa vecka, den 1 mars, öppnar Kolla! 2016. Det har gått två år sedan sist, och tävlingen är öppen för bidrag som publicerats under de senaste två åren. Vi vill att ni alla kreatörer inom bild och form skickar in det bästa ni gjort 2014 och 2015.

Kolla! är en jurybedömd tävling för illustration, grafisk design och animation/rörlig bild. Det är kostnadsfritt att delta.

Temat för 2016 års Kolla! kommer att kretsa kring villkoren för kreatörer, och relationen mellan kreatör och kund.

Som ett led i att prata om villkoren, och ett led i att göra Kolla! mer transparent och inkluderande kommer vi att ha tydligare jurykriterier, som spelar en mer framträdande roll både i inlämningen av tävlingsbidragen och i redovisning och motivering av vinnare. Vi vill sätta ljus på relationen mellan kund och kreatör, villkoren och uppdragen.

Det blir alltså extra viktigt i år att beskriva till exempel hur uppdraget såg ut, vilket problem som ska lösas och vilken som är den tänkta målgruppen för bidraget. Juryn kommer att redovisa sina val utifrån dessa kriterier, så att det blir tydligare för alla varför bidraget vunnit.

Den 1 mars öppnar vi portarna till Kolla! Då öppnar webben, och du kan skicka in dina bidrag. Den 14 april stänger tävlingen och jurygrupperna tar vid.

När vi öppnar webben den 1 mars kommer all information du behöver för att tävla finnas att läsa där. Dessutom kommer du under våren kunna ta del av intressanta intervjuer och reportage av kulturjournalisten Ika Johannesson.

Vinnarna tillkännages på en prisutdelning på Rival den 26 oktober – och en publik omröstning kommer att hållas under hösten för att utse publikens pris.

Kolla!-juryn 2016

Nu kan vi avslöja vilka som kommer sitta i årets Kolla!-jury, de kommer ha den viktiga uppgiften att vrida, vända och bedöma alla de bidrag som kommer in för att till slut kora vinnarna i Kolla! 2016. Juryn presenteras i korthet nedan. När tävlingen öppnar kommer ni kunna läsa mer om varje person på webben.

I juryn för Grafisk design sitter:
Ordförande: Eric Ericson, formgivare, förläggare och författare samt programansvarig för Visuell Kommunikation på Beckmans designhögskola
Sofie Hannibal, illustratör och grafisk formgivare på Hvass&Hannibal, Köpenhamn
Barbro Ohlson Smith, grundare & creative director på designbyrån Ohlsonsmith
Jonas Williamsson, grafisk formgivare

I juryn för Illustration sitter:
Ordförande: Lovisa Burfitt, illustratör verksam i Frankrike
Andreas Kittel, design director på Happy F&B
Anna Höglund, illustratör och författare
Joakim Pirinen, serietecknare och illustratör

I juryn för Rörlig bild sitter:
Ordförande: Petter Karlsson, play designer på Toca Boca
Vian Tahir, kommunikationsansvarig på Nätaktivisterna samt frilansande skribent och föreläsare
Peter Ström, grafisk formgivare på Konst & Teknik
Roxy Farhat,  video- och performancekonstnär och musikvideoregissör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.