Bonniers uppdaterade frilansavtal fortfarande oskäliga

-Jag är mycket förvånad över att Bonnier News inte tar med i beaktande hur ett sånt här avtal slår dels mot den redan utsatta frilansaren dels mot Bonnier News egna utbud i förlängningen. Det är ett kortsiktigt tänk där alla är förlorare, säger Josefine Engström ordförande Svenska Tecknare.

I januari i år kom Bonnier News med nya frilansavtal. Tillsammans med Journalistförbundet, Svenska Fotografers Förbund, Bildleverantörernas Förening reagerade Svenska Tecknare på avtalet eftersom det var oskäligt och obalanserat till nackdel för frilansaren. Bonnier News svarade då med att de skulle dra tillbaka avtalet, revidera det och bolla det med oss. Ingen utlovad återkoppling skedde men nya avtal lanserades av mediekoncernen den 1 juli i somras.

Svenska Tecknare avrådde alla från att skriva under det första avtalet, vilket gäller även det nya.

– Vi frilansorganisationer väntade på att höra av Bonnier News för nytt avtalsförslag i våras istället möttes vi av ett under semestern publicerat avtal som liksom det förra bör klassas som ett fulavtal. Avtalet är under all kritik och undergräver en hållbar marknad, säger Paulina Holmgren ordförande Svenska Fotografers Förbund.

I avtalet föreslås en överlåtelse av rättigheter under minst två år. Efter dessa två år får frilansaren endast efter ett skriftligt godkännande från Bonnier News fritt använda och sälja vidare sitt material. Enligt avtalet har Bonnier News alltid rätt att neka frilansaren ett sådant godkännande, vilket innebär att de kan ha ensamrätt till materialet under hela upphovsrättens giltighet (dvs. 70 år efter upphovspersonens död). Avtalet innebär att Bonnier News får använda materialet ett obegränsat antal gånger i alla sorters medier, både tryckt och i digital form, utan några tidsmässiga eller geografiska begränsningar. Materialet får även användas i marknadsföringen av Bonnier News egna produkter och tjänster.

För att göra avtalstexten tydligare kommer här ett räkneexempel: Du gör ett jobb och får 5000 kr i grundarvode. För denna summa får Bonnier News använda materialet exklusivt och fritt under hela upphovsrättens giltighet. Bonnier News säljer materialet vidare för 10.000 kronor till någon annan. Vad får du? Tio procent av 5000 kronor. Alltså 500 kronor.

– För oss som journalistklubb är det självklart att markera när företaget kräver att frilansars material ska kunna återanvändas gratis”, säger klubbordförande Jan Spångberg.

Detta har hänt
Svenska Tecknare skrev i februari 2019 tillsammans med Svenska Fotografers Förbund, Journalistförbundet och Bildleveratörernas Förening ett öppet brev till Bonnier News, vilket uppmärksammades i media vilket i sin tur ledde till att Bonnier News drog tillbaka avtalet och utlovade ombearbetning och dialog med branschorganisationerna, länkar till artiklar finns här nedan.

På SVT.se publicerat 28 augusti 2019: https://www.svt.se/kultur/protester-mot-bonniers-nya-frilansavtal

På SVT.se publicerat 1 mars 2019: https://www.svt.se/kultur/bonnier-news-backar-justerar-det-kritiserade-frilansavtalet

På SVT.se publicerat 27 februari 2019: https://www.svt.se/kultur/branschorganisationer-protesterar-mot-bonnier-news-nya-frilansavtal

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.