Illustration: Magnus Bard

Svenska Tecknare på Bokmässan 2019 – här är programmet!

Årets monterprogram på Bokmässan i Göteborg har temat ”kollektivets kraft” och bjuder på samtal med inbjudna gäster, montermingel med release och möten med representanter från Svenska Tecknares kansli och styrelse.

För att läsa programmet i sin helhet gå vidare hit. Det färdiga programmet kommer även att  finnas i bokmässans app som du går att ladda ner till din telefon. Det finns i år även möjlighet att tatuera sig i montern – en gnuggistatuering med motiv skapat av Magnus Bard för Svenska Tecknare. Det vill ingen missa!

Under torsdagen arrangerar Illustratörcentrum tillsammans med Svenska Tecknare en portfoliovisning där bildskapare får chansen att visa upp sina verk för branschkunniga på plats, läs mer om anmälan här.

Bokmässan pågår den 26–29 september och Svenska Tecknare finns på plats i monter A02:27. Varmt välkomna att besöka oss på plats i Göteborg, lyssna till intressanta samtal, ställ en fråga, mingla eller ta en katalog från Illustratörcentrum och senaste numret av Tecknaren, vi ses!

Torsdag den 26 september

13.00–13.30 Den tecknade bilden och klimatet
En bild lär säga mer än 1000 ord. Kan den tecknade bilden hjälpa till att tydliggöra och förklara klimatkrisen och på så vis inspirera och engagera? Vilka typer av bilder berör och vilka distanserar? Magnus Bard, illustratör och satirtecknare, Kalle Johansson, serietecknare och Jesper Liveröd, fd kommunikatör för Greenpeace och Naturskyddsföreningen samtalar med Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare.

14.00-15.30 Portfoliovisning
Bildskapare får feedback på verk från följande branschkunniga på plats: Alexis Holmqvist, redaktör och formgivare på Bonnier Carlsen, Nina Ulmaja, formgivare, art director och författare samt Sara Teleman, illustratör och professor i Illustration på Konstfack. Portfoliovisningen sker i regi av Illustratörcentrum.

16.30–17.00 Bildkonst blir scenkonst
Den svenska dockteatern inspireras ofta av bilderböcker, serier och konstbilder. Margareta Sörenson, teater- och danskritiker i Expressen och författare till en rad böcker om bland annat dockteater, samtalar med Tecknarens chefredaktör Maina Arvas om hur bilder omformas och levandegörs framför betraktarens ögon genom dockor, masker och skuggspel.

17.00–18.00 Svenska Tecknares och Illustratörcentrums montermingel och release
Varmt välkomna till montermingel med dryck och tilltugg. Det blir release av Tecknaren #3 samt Illustratörcentrums katalog 2020. Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström och Illustratörcentrums Nicole Rovan hälsar välkomna.

Fredag den 27 september

10.00-10.30 Pengar, paragrafer och plagiat
Vad gör du som skapare om beställaren inte betalar fakturan? Eller om någon plagierar ditt bildverk? Vad kan du tänka på vid porträttering av kända personer? Och hur ser egentligen ett hållbart avtal ut? Svenska Tecknares jurist Sandra Åkesson resonerar kring angelägna branschfrågor.

11.30–12.00  Bibliotek – varför det?
Den svenska bibliotekspolitiken är i förändring. Vilka effekter medför den pågående politiska diskussionen för kulturutbudet, allmänbildningen och i förlängningen även demokratin i Sverige? Christer Nylander (L) och Lawen Redar (S), riksdagsledamöter i Kulturutskottet samt Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll i ett samtal med Sofia Jerneck, förbundsdirektör för Svenska Tecknare.

13.00–13.30  Bildflödet och bildanalysen
Samhället översvämmas av bild – men ökar människors förståelse och kritiskt tänkande av bilden i samma takt? Vilka sätt finns för att bli en bildmedveten konsument och medborgare? Anja Hirdman, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och Donald Boström, fotograf och journalist diskuterar med Felicia Fortes, illustratör och styrelseledamot i Svenska Tecknare.

14.00–14.30 Bredd och djup och helst allting?
De två mångsysslande kreatörerna Stina Löfgren och Siri Carlén samtalar med Tecknarens chefredaktör Maina Arvas om den konstnärliga variationens betydelse för skapandet. Samtalet berör också beställarnas roll i en samtid då uppdrag ändrar karaktär och det blir allt svårare att försörja sig på traditionella bilduppdrag inom illustration. Vad innebär marknadsvillkoren för skapandet och framtiden?

15.00–15.30 Kolla! 2020
Lars Fuhre, grafisk formgivare och vice ordförande för Svenska Tecknare, presenterar Svenska Tecknares stora kreativa projekt Kolla! som pågår under hösten och kulminerar med utmärkelser vid en ceremoni i april 2020.

16.00–16.30 Writers (och tecknare) for future
I samband med skolstrejkerna Fridays for Future bildades 2018 nätverket Writers for future, där många skribenter men även bilderboksskapare började delta i fredagsdemonstrationerna. I samband med starten togs initiativet till antologin Vad håller ni på med? Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström samtalar med serietecknaren och redaktören Elin Lucassi om arbetet med boken.

Lördag den 28 september

11.00-11.30 Hellsingland i bilder
I år skulle Lennart Hellsing fyllt 100 år. Sedan sin litterära debut 1945 samarbetade han med många nyskapande illustratörer och konstnärer. Charlotte Ramel har illustrerat flera av Hellsings böcker. Lena Kåreland, professor i litteraturvetenskap har skrivit en biografi om Hellsing. Tillsammans pratar de med illustratören och Svenska Tecknare-styrelseledamoten Joanna Hellgren om Hellsings bildsamarbeten och om att illustrera hans texter idag.

13.00-13.30 Tror vi på bilder?
Prästen, bildkonstnären och satirtecknaren Kent Wisti talar både från predikstolen och från ritbordet. Illustratören, bokdesignern och författaren Moa Schulman har nyligen formgivit och illustrerat Bibeln. Hur skapar de bilderna som gestaltar dagens samhälle och samtidigt väcker gamla idéer till liv? Moderator: Felicia Fortes.

14.00-15.00 Kaffesumpen och slumpen – och att inte vara för snäll
Workshop med Marcus-Gunnar Pettersson, barnboksillustratör och styrelseledamot i Svenska Tecknare. Han har under många år förfinat en tidskrävande arbetsmetod där kaffe spelar en avgörande roll. Kom och delta i en kreativ skaparverkstad!
Efteråt ett personligt samtal med Marcus-Gunnar Pettersson om tid, hälsa och kreativitet när utrymmet från ett samtal från uppdragsgivare till efterfrågad leverans kan vara två timmar.

Ett svar till “Svenska Tecknare på Bokmässan 2019 – här är programmet!”

  1. […] För att läs mer om Svenska Tecknares närvaro och monterprogram på Bokmässan gå vidare hit. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.