Rättegång inleds den 1 oktober

Nu är det inte lång tid kvar innan rättegången kring Babblarna, som gäller en av våra medlemmar, sätter igång. Den var till en början planerad till i maj tidigare i år men sköts upp på begäran av motparten Hatten förlag – nu pågår den istället mellan den 1 och 4 oktober.

Målet kring Babblarna är principiellt viktigt för Svenska Tecknare, eftersom mer än 90 % av våra 1400 bildskapande medlemmar arbetar som frilansare. Så som marknaden ser ut idag är många av våra medlemmar så kallade kombinatörer – dvs de växlar mellan att frilansa, konsulta och ha olika typer av anställningar. Vår medlems uppdragshistorik är därför inte ovanlig. Vid den här typen av ”växlingar” kan det vara viktigt att man håller isär upphovsrättigheter som kommit till under olika perioder: vad har skapats under ett frilansuppdrag vs. en anställning?

Om anställningsavtal, upphovsrätt och specifikationsprincipen

I anställningsavtal finns ibland en klausul som stadgar, alltså bestämmer kring, en övergång av både rättigheter till fysiskt material och upphovsrättigheter till det material som skapats inom ramen för anställningen. Liknande klausuler om övergång av rättigheter kan finnas i uppdragsavtal också.

Vad gäller anställningsförhållanden hävdas ofta från arbetsgivare den så kallade tumregeln – den anses innebära att arbetsgivaren har rätt att i sin normala verksamhet använda upphovsrättsligt skyddade alster som skapats av en arbetstagare. Men, enligt specifikationsprincipen och specialitetsgrundsatsen – som gäller vid både anställning och frilansuppdrag – övergår och upplåts endast den nyttjanderätt/de rättigheter som upphovspersonen och arbetsgivaren/beställaren tydligt har avtalat om eller som tydligt följer av omständigheterna. Alla rättigheter som inte tydligt har övergått till arbetsgivare/beställare finns kvar hos upphovspersonen – oklara avtal tolkas restriktivt och till upphovspersonens fördel.

Domslutets betydelse

Upphovsrätten är själva grunden i en fungerande miljö för professionella kreativa skapare. Domslutet kommer därför att kunna få en stor inverkan på skapares möjligheter att verka i Sverige samt den övergripande synen på upphovsrätten i relation till beställaren/arbetsgivaren. Det gäller inte endast illustration, utan för alla branscher för avancerat kreativt skapande där resultaten av skapandet har så kallad originalitet/verkshöjd: text, foto, musik, konst.

En viktig fråga för Svenska Tecknare är att nå fram till en förbättrad maktbalans på avtalsmarknaden för bild och form, där den enskilda skaparen ofta står ensam i relation till ett kapitalstarkt företag. Den rådande situationen på marknaden gestaltas på så vis av parterna i den här rättegången.

Rättegången i Arbetsdomstolen, som pågår under fyra dagar, inleds tisdagen den 1 oktober och då kommer Svenska Tecknare att vara på plats.

Läs mer:

Reportage från tidningen Filter (publicerad 20 maj 2019): https://magasinetfilter.se/reportage/elefanten-i-rummet/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.