ST:s ordförande Josefine Engström och förbundsdirektör Sofia Jerneck skriver under det nya ramavtalet med Norstedts.

Svenska Tecknare skriver ramavtal med Norstedts förlagsgrupp

Svenska Tecknare och Norstedts förlagsgrupp, där bland annat Rabén & Sjögren och B Wahlströms ingår, har förhandlat fram ett ramavtal för föreningens medlemmar. Det nya avtalet bidrar till att stärka illustratörernas position som egen yrkesgrupp.

Under en tid har Svenska Tecknares jurister suttit i förhandlingar med Norstedts förlagsgrupp kring ett ramavtal för föreningens medlemmar. Det nya avtalet som blev klart i mitten av januari, skrevs under den 22 januari.  Avtalet omfattar uppdrag där ersättningen betalas enligt royaltymodellen, det vill säga för illustrationsrika böcker.

– Vi vet att en mycket stor grupp av vår medlemskår arbetar med bokutgivning och kommer i kontakt med Norstedts förlagsgrupp. Därför ser vi att ramavtalet kommer vara till stor nytta för våra medlemmar, säger Svenska Tecknares förbundsdirektör Sofia Jerneck.

Fram tills nu har Författarförbundets ramavtal med Norstedts använts även för Svenska Tecknares medlemmar. Villkorsmässigt innebär det ingen skillnad men avtalet är anpassat för skapande och leverans av illustration istället för av text, vilket innebär en stor förbättring.

– Signalvärdet i det här ramavtalet är stort eftersom illustratörerna blir en egen upphovspersonsgrupp. Vi får nu ett avtal som är anpassat efter det våra medlemmar arbetar med, säger Svenska Tecknares jurist Sandra Åkesson, som har lett förhandlingarna.

Sandra Åkesson, jurist Svenska Tecknare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.