Bild: Omslag Maraton (Lilla Piratförlaget), Portätt Karin Cyrén (Foto: Viet Cuong Truong)

Karin Cyrén tilldelas bilderbokspriset Snöbollen för Maraton

⁠Priset Snöbollen – årets svenska bilderbok 2019 – tilldelas Karin Cyrén, mångårig och aktiv medlem inom Svenska Tecknare. Karin Cyrén tilldelas Snöbollen för sin bok Maraton, utgiven på Lilla Piratförlaget.


Den 6 februari tillkännagavs det att Karin Cyrén, medlem i Svenska Tecknare, tilldelas Snöbollen. Priset delas ut den 13 mars på Littfest i Umeå.

Karin Cyrén är född 1984 och har studerat illustration och grafisk design vid Konstfack. I dag jobbar hon med egna projekt, illustrationsuppdrag och bilderböcker. Vare sig det är ett bokprojekt eller annat, arbetar hon gärna utifrån berättelser på olika sätt. 2011 debuterade Karin Cyrén som illustratör med Paraplyresan, skriven av Håkan Jaensson. Sedan dess har hon både illustrerat och skrivit egna böcker. 2019 utkom den helt bildbaserade Maraton där läsaren blir sportkommentator. Läsaren får följa med från uppslag till uppslag och se hur loppet och berättelsen utvecklar sig. Boken var ursprungligen hennes examensarbete, som nu, något omarbetad, blivit en bok.

Juryns motivering:⁠

”Den ordlösa berättelsen tar tillvara bilderboksmediets alla möjligheter. Den är full av prillig komik och inbyggda minidramer, inbördes motsättningar och motsägelser som gör berättelsen dynamisk och mångfaldig. Färgen är glad och yvig, och maneret fritt och modigt. Förloppet –⁠maratonloppet – rymmer smärta och list och triumf om vartannat, och temat återspeglas i det flöde och driv som skapas i berättandet. En humanistisk, gränsöverskridande och kosmopolitisk bok.”⁠

Snöbollen – ett unikt bilderbokspris

Snöbollen är ett unikt bilderbokspris som nu delas ut för nionde gången.  Det är initierat av Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå Internationella Litteraturfestival, Mittuniversitetet samt Svenska Tecknare.

Juryn har bestått av:
Eva Nordlinder  (ordförande), lektor i litteraturvetenskap, Mittuniversitetet. Krumelur – föreningen för unga ord i norr.
Karin Ahlin, författare, illustratör och filmskapare
Johan Egerkrans, illustratör och författare
Lennart Eng, tecknare, konstnär, grafisk formgivare och lärare
Gunna Grähs, bilderboksskapare, barnboksillustratör, skribent och föreläsare
Brita Täljedal, museiintendent, Bildmuseet Umeå universitet

 

STORT GRATTIS KARIN!

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.