Foto Knut Larsson: Martin Stenmark

Dags att söka stipendier ur Författarfonden

Två gånger per år kan du som är upphovsperson söka stipendium från Sveriges Författarfond. Det gäller dels arbetsstipendier och den så kallade särskilda biblioteksersättningen.

Alla illustratörer/tecknare, författare, fotografer och översättare som har böcker på skol- och folkbibliotek kan söka. Ansökan för våren ska vara inne senast 2 mars. 

Vid höstens ansökningstillfälle frågade vi ut Svenska Tecknares representant i Författarfondens stora stipendieråd, Knut Larsson om fonden och vad man ska tänka på.

Hej Knut! Vilka kan söka stipendier ur Författarfonden? 

Alla som är upphovspersoner till böcker som finns på folk- och skolbibliotek kan söka. Det gäller illustratörer, författare, fotografer eller översättare.

Varför ska man söka? 

Författarfonden är ett fint system skapat för att hjälpa upphovspersoner ekonomiskt.  Ett stipendium ger arbetsro så att man slipper ta brödjobb utan kan koncentrera sig på bokprojekten istället. Jag har haft stor hjälp av Författarfonden genom åren.

Hur bedöms ansökningarna?

Vi gör en helhetsbedömning där vi i första hand tittar på kvalitén på böckerna. Hur många böcker man gjort spelar in men kvalitén är viktigast. Vi kikar även på upphovspersonens behov, vi vill ju ge pengar till de som mest behöver dem. Kom också ihåg att man bedöms för det man gjort inte det man vill göra, dvs. framtida produktion.

Varifrån kommer de pengar som fonden delar ut?

Pengarna kommer från biblioteksersättningen, dvs. den peng som staten betalar för varje utlånad bok. Dessa delar vi sedan bland annat ut som stipendier.

Har du något bra tips till de som ska söka? 

Kryssa i alla rutor! Med det menar jag att man i sin ansökan skall kryssa i alla rutor för de olika stipendierna. Då blir jobbet lite lättare för oss att placera den sökande. Men kanske viktigast, sök igen om du inte beviljas stipendium. Konkurrensen är hård men det är olika från omgång till omgång.

Bidrag för resor och internationella utbyten

Utöver arbetsstipendier och den särskilda biblioteksersättningen finns det även möjlighet att ansöka om bidrag för resor och utbyte. Detta för att Författarfonden vill främja internationellt utbyte och spridning av svenska verk ute i världen.

Ansökningsfristerna för 2020 är 1 februari, 1 april, 1 juni, 1 september samt 1 november. Men ansökan ligger öppen året om.

Ansökan:

Läs mer om Författarfondens stipendier och hur du gör för att ansöka här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.