Josefine Engström. Foto: Jenny Gustafsson.

Stort tack Sveriges fristäder

Svenska Tecknare och elva andra organisationer riktar ett tackbrev till Sveriges 25 fristäder för deras viktiga arbete i främjandet av demokrati och yttrandefrihet.

”Runt om i världen finns krafter i dag som inte skyr några medel för att stoppa det fria ordet. Författare, journalister, konstnärer, musiker och andra kulturutövare som blir måltavlor för dessa krafter. De förföljs, hotas, fängslas och ibland till och med mördas när de använder sig av sina mänskliga rättigheter att fritt uttrycka sig.

Att arbeta för att förföljda och hotade författare, journalister, konstnärer och musiker ska få skydd och komma i säkerhet är en central uppgift för oss undertecknade. I vårt dagliga arbete ser vi hur det behovet hela tiden ökar. Det är ingen överdrift att säga att fristäder som ger skydd åt dessa kulturarbetare behövs mer än någonsin.

Det är därför som vi vill ta detta tillfälle och tacka alla 25 fristäder runt om i Sverige som valt att vara en fristad inom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN). Tack Region Dalarna, Eskilstuna, Gävle, Göteborg Sweden, Helsingborg, Karlstads kommun, Linköpings kommun, Luleå, Lunds kommun, Malmö, Norrköping, Piteå, Jönköpings län, Skåne län, Sandviken, Sigtuna kommun, Region Stockholm, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Västra Götalandsregionen, Växjö kommun, Örebro och Östersunds kommun!

Att bli en fristad för förföljda och hotade kulturskapare har blivit en viktig angelägenhet och kulturpolitisk satsning för den enskilda kommunen eller regionen, som oavsett storlek och politisk styrning, på ett väldigt konkret sätt kan stå upp för och befästa samhällets viktigaste grundvalar – demokrati och yttrandefrihet. Tillsammans skickar ni en signal till omvärlden om att ni tydligt står upp för dessa värden.

Vi hoppas att fler städer och regioner blir inspirerade av er och vill följa ert exempel att verka aktivt för demokrati och yttrandefrihet.

Återigen, stort tack Sveriges fristäder!”

Josefine Engström, ordförande, Svenska Tecknare
Alfons Karabuda, ordförande Skap
Lars Ahlström, ordförande, Översättarcentrum
Jesper Bengtsson, ordförande, Svenska PEN
Petra Brylander, ordförande, Scensverige
Sara Edström, ordförande, Konstnärernas Riksorganisation
Josefine Engström, ordförande, Svenska Tecknare
Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser
Stig Hansén, ordförande, Författarcentrum
Valeria Hedman, ordförande, Illustratörcentrum
Ulrika Hyllert, ordförande, Journalistförbundet
Calle Nathanson, ordförande, Ideell kulturallians
Grethe Rottböll, ordförande, Sveriges Författarförbund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.