Sök IR-ersättning senast 31 mars

Du som har bilder i böcker, tidningar och tidskrifter utgivna i Sverige kan söka Individuell reprografiersättning (IR) senast den 31 mars 2020.

IR är en ersättning som betalas ut till enskilda bildupphovspersoner för att deras verk ska kunna kopieras inom undervisningen och på arbetsplatser i Sverige. Systemet är skapat för att nå en så hög träffsäkerhet som möjligt, där ersättningsnivån ska matcha kopieringen.

För att få del av ersättningen behöver du registrera din produktion på Bildupphovsrätts webbplats. Det finns ett poängsystem som ligger till grund för hur stor ersättningen blir.

Vem kan få ersättning?

Fotografer illustratörer konsthantverkare och konstnärer som har bilder i böcker tidningar och tidskrifter utgivna i Sverige kan söka IR. Det gäller tidningar och tidskrifter med publiceringsdatum föregående år och för böcker med utgivningsår de senaste fem åren. Även efterlevande som ärvt upphovsrätten efter en upphovsperson har rätt till ersättning. Du måste ha fyllt 16 år för att söka IR.

Var kommer pengarna ifrån?

Pengarna för IR-ersättningen kommer från skolor och högskolor som betalar en årlig avgift till Bonus Copyright Access för att kunna kopiera fritt i undervisningen ur läromedel och andra böcker tidningar och tidskrifter. Ersättningsnivåerna är satta utifrån hur stor sannolikhet det är att en bild kommer att bli kopierad i undervisning. Det innebär att publiceringar i läromedel ger en högre ersättning än till exempel skönlitteratur och facklitteratur.

Hur mycket pengar rör det sig om varje år?

2018 delade 1 855 bildskapare på 13 023 642 kronor. Ersättningen varierar utifrån hur mycket pengar Bildupphovsrätt får i kombination med hur många bilder och hur många upphovspersoner som finns i systemet vid varje fördelningstillfälle.

Viktiga datum:
Sista ansökningsdatum: 31 mars 2020
Gäller böcker med utgivningsår: 2015-2019
Gäller tidningar/tidskrifter med publiceringsdatum: 2019
Utbetalning av IR: november/december 2020

Har du frågor om IR, kontakta Bildupphovsrätt som ansvarar för ansökningsförfarandet. Ansök om IR-ersättning här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.