Riksdagspolitiker gör sig skyldig till upphovsrättsbrott

En illustration på tidigare migrationsminister Tobias Billström (m) sprids olovligt och ger sken av att kommunicera motsatsen till det som bilden var skapad för från början. Svenska Tecknare ser allvarliga övertramp i upphovsrätten.

Bilden har en särskilt stark kraft.

Det påmindes vi återigen om när Tobias Billström (m) tidigare migrationsminister nyligen twittrade sig själv i storformat stående framför en vägtull.

Apropå den flyktingsituation som uppstått i Grekland mot gränsen till Turkiet, skriver Billström att svenska regeringen och EU nu bör agera och ”aktivera gränskontrollsmekanismer” . Med hashtaggen #aldrigmer2015 publicerar han illustrationen av sig själv. Tweeten med bilden har den 11 mars retweetats över 300 gånger och gillats över 2000 gånger.

Det finns upphovsrättsliga problem här, enligt Svenska Tecknare.

Illustrationen av Billström föreställande en jätte framför en gränskontroll gjordes ursprungligen 2014 till Tidningen Vi.  Då talade tidningen med den avgående migrationsminister Tobias Billström om hans eftermäle. Vi:s politikskribent, Cecilia Garme, konstaterar i samband med att artikeln nu publiceras igen att illustrationen då skapades för att visa på de relativt öppna gränskontrollerna som fanns in till Sverige. Bilden skapades i en helt annan politisk tid för Moderaterna och var strax efter dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldts (m) ”Öppna era hjärtan”-tal. Uppdraget till skaparen handlade då om att visa på den stora makt en migrationsminister har över Sveriges gränser och därför illustrerades han som en jätte framför en vägtull.

Idag, sex år senare används illustrationen olovligen av Billström själv för att illustrera något helt annat.

– Billström har inte köpt nyttjanderätten av illustratören. Hans användande av bilden innebär ett intrång i illustratörens upphovsrätt. Utöver det innebär Billströms nyttjande även en kränkning av illustratörens ideella rättigheter där illustrationen numera förekommer i ett sammanhang som är kränkande för den som skapade den och skadar verkets anseende. Det var inte för nyttjande i denna typ av sammanhang som illustratören godkände till när uppdraget togs 2014, säger Svenska Tecknares jurist Sandra Åkesson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.