Foto av Baek Heena. Bild från Alma-priset webbsajt.

Alma-priset till barnboksillustratören Baek Heena

Den sydkoreanska barnboksillustratören Baek Heena är 2020 års mottagare av Alma-priset. ”Det är extra roligt att priset går till en berättade med både bild och ord som medel”, säger Joanna Hellgren, styrelserepresentant i Svenska Tecknares sektion BUG.

Priset till författaren Astrid Lindgrens minne delas ut sedan 2002, och är det största inom barn – och ungdomsgenren med en prissumma på fem miljoner kronor. Årets pris tilldelas Baek Heena, en av Sydkoreas mest berömda bilderbokskonstnärer . Heena har sin bakgrund inom filmanimering och har gett ut 13 bilderböcker, varav Molnbullar publicerades i Sverige i höstas på Trastens förlag.

– Från Svenska Tecknares horisont är det förstås extra roligt när priset går till en berättare med både ord och bild som medel! Baek Heenas spännande bilder väckte mångas nyfikenhet på den koreanska utställningen på Bok och Biblioteksmässan i Göteborg i höstas. Boken Molnbullar finns utgiven i Sverige med översättning av Johee Kim och Jonas Thelander och det är glädjande att vi nu troligen kan se fram emot fler av hennes titlar på svenska, säger Joanna Hellgren som är styrelserepresentant i Svenska Tecknares sektion för Bildberättande för barn och unga (BUG).

Alma-juryns motivering lyder: ”Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen”,

240 kandidater från 67 länder var nominerade till årets pris. Storbritannien har flest namn på listan med 20 nominerade. Därefter kommer Sverige med 13, däribland Svenska Tecknares medlemmar Pija Lindenbaum, Cecilia Torudd och Eva Lindström.

Läs mer om årets pristagare och Alma-priset här.

BUG är Svenska Tecknares sektion för medlemmar som är verksamma inom bildberättande för barn och unga och föreslår nomineringar till Alma-priset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.