Foto: Eva Edsjö

Lättnader i a-kasseregler positivt för egenföretagare

– Svenska Tecknare välkomnar regeringens besked om att sänka trösklarna för att gå med i och ta del av a-kassan. Det innebär till vår glädje att fler av Svenska Tecknares yrkesverksamma omfattas av trygghetssystem och det viktiga skydd som a-kassan är, under denna period med extra osäkerhet. Det säger Josefine Engström Svenska Tecknares ordförande och vill med det uppmana våra yrkesgrupper att gå med i a-kassan redan idag.

Regeringens besked om lättnader i a-kasseregler är goda nyheter för egenföretagare. Nu ändras reglerna för de med enskild firma. Tidigare har egenföretagare endast kunna ta ut a-kassa om deras företag helt upphört. Genom utvidgade möjligheter räcker det nu att förklara sitt företag vilande för att få arbetslöshetsersättning.

Utöver det sänks också kraven tillfälligt på hur länge man behöver ha arbetat (arbetsvillkoret) och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa (medlemsvillkoret). Istället för det tidigare kravet på 12 månader, räcker det att ha varit medlem i sin a-kassa i tre månader för att få a-kassa.

I förslaget förslås även att såväl taket som grundbeloppet i a-kassan höjs tillfälligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för den som blivit arbetslös. De sex karensdagarna slopas också tillfälligt och a-kassorna får ötakade medel för att handlägga fler ärenden.

Detta innebär att du kan få a-kassa redan till sommaren om du går med i en a-kassa i dag. Genom att förklara ditt företag vilande har du rätt till a-kassa under den perioden du inte arbetar. 

Om du inte är medlem i en a-kassa så besök Sverige a-kassor för att hitta en som passar.

Läs mer om förändringarna i a-kassan i regeringens pressmeddelande.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.