Upprop för enskilda firmor!

Illustratörer, grafiska formgivare, fotografer, musiker, konstnärer, filmare med fleras gemensamma upprop riktat till regeringen. ”Vi med enskild firma är bakbundna. Låt oss få fakturera enstaka jobb, fortsätta ha kontakt med våra kunder och marknadsföra oss”, skriver initiativtagarna. Här nedan kan du skriva på inför uppropet.

– Det är mycket oroande att enskilda näringsidkare i coronakrisens spår är en så utsatt grupp som i det närmaste är diskriminerade i de satsningar som gjorts hittills. De har varken möjlighet till korttidsarbete eller möjlighet att bedriva verksamhet i mindre skala under tiden som företaget är vilande. Svenska Tecknare med cirka 70% enskilda näringsidkare i medlemskåren välkomnar detta upprop och uppmanar alla att skriva på namninsamlingen, säger Josefine Engström, ordförande Svenska Tecknare.
.
Uppropet sprids löpande framöver och skickas till regeringen för påtryckning där. Skriv på i formuläret nedan.
.
Reglerna för arbetslöshetsersättning i Sverige är i stort dåligt anpassade för dagens arbetsmarknad med många enskilda firmor. Med de tillfälliga lättnader i regelverk i a-kassan måste du med enskild firma ändå ha ditt företag helt vilande för att få ut a-kassa. Lättnaderna är otillräckliga. Dessutom omfattas ej enskilda näringsidkare av åtgärden med korttidspermittering (gäller bolagsformen aktiebolag). Enskilda näringsidkare faller alltså mellan stolarna i nuvarande a-kassesystem trots de lättnader i regelverk som gjorts.
.
Kärnfrågorna i uppropet som initierats av musikerna Rita Saxmark och Linnea Salley är följande.
– Enskilda näringsidkare ska kunna tillämpa systemet med korttidsarbete.
– Enskilda näringsidkare ska kunna bedriva viss verksamhet under en vilandeperiod och ändå få a-kassa, som t ex att kunna ta enstaka uppdrag på faktura, hålla kontakt med kunder samt marknadsföra sig.
– Regeringen bör lösa denna problematik såväl kortsiktigt under coronakrisen, men också långsiktigt efter coronakrisen inom ramen för arbetet med nya a-kasseregler.

I en första omgång i slutet av april samlade vi in ca 600 underskrifter här. Uppropet är fortfarande öppet här och använda fortsättningsvis som underlag i kontakt med beslutsfattare och media angående villkor för enskilda näringsidkare.

27 svar till “Upprop för enskilda firmor!”

 1. Joanna Wallén skriver:

  Skriv på 🙏🏻

 2. Jenny Almén skriver:

  Jag skriver under

 3. Emelie Sandberg skriver:

  Jag och min man har gått från att jobba som akrobater på heltid till att förlora 100% av våra intäkter.

 4. Jätteviktigt och superbra initiativ 👍

 5. Militta Wellner skriver:

  Minns krisen på 1990 talet när alla uppdrag upphörde över en natt. Det första kunderna drog in på var vår yrkesgrupp.

 6. Mattias olsson skriver:

  Måste ändras nu! Lätt att åtgärda. Gagnar i båda leden.

 7. Anni Sundquist skriver:

  Otroligt bra initiativ! Egenföretagare sliter ofta hårt för sin inkomst. För enskilda näringsidkare är det svårare att göra avdrag, har varit svårare att få A-kassa/pausa företaget och svårt att kunna utnyttja den, just pga att man då riskerar total nedläggning eftersom man oftast tappar sina kunder under tiden.

 8. Anja Rühle skriver:

  Det är djupt orättvist, omodernt och samhällsekonomiskt oförsvarbart att en anställd får deltidsarbeta och ta ut a-kassa på deltid men att en egenföretagare som tillfälligt inte har tillräckligt med uppdrag inte får göra det. Det är alla gånger bättre och billigare för samhällsekonomin att någon arbetar deltid än inte alls. Andra EU-länder som t.ex. Tyskland tillåter egenföretagare att ta ut a-kassa utan att behöva lägga företaget vilande eller lägga ner det helt och hållet. Om andra länder har lyckats skapa regelverk som hjälper enskilda näringsidkare i arbetslösheten samtidigt som det finns tydliga regler kring redovisning av deltidsuppdrag så borde Sverige kunna göra på samma sätt.

 9. Malin skriver:

  Står bakom detta 100%. Jag som egenföretagare vill kunna tjäna in mitt uppehälle när jag får möjlighet och samtidigt kunna få det stöd jag har rätt till när en kris som denna inträffar. På vilket sätt blir samhället bättre för någon om vi med enskild firma tackar nej till enskilda uppdrag och istället väljer att vara kvar i arbetslöshet? Det kostar samhället och all i det.

 10. Bernt Lindberg skriver:

  Mycket bra initiativ och bra tillfälle att föra fram de usla villkoren för oss frilansar.

 11. Kersti Frid skriver:

  Älskade Fackförening!

 12. Emma Wärnström skriver:

  Viktigt initiativ för att illustratörer och formgivare ska kunna överleva krisen ekonomiskt.

 13. Sebastian Gäbel skriver:

  Berlin stad lägger 5,5 miljarder kronor på akuta stödpaket till kulturen, Sverige (hela landet) 500 miljoner dvs mindre än en tiondedel. Berlin betalar ut inom 2 dagar, i Sverige har efter en månad inget hänt. Man behöver knappt ännu fler tydliga exempel på hur lite kultur är värt i Sverige.

 14. Lilly skriver:

  Det satsas hutlöst med pengar på stora företag. Alla de stålarna som lagts på SAS under året, lägg det på oss småisar så ska ni se att det händer grejer.

 15. Som frilansare och musiker har det länge inte funnits något system att falla på trots att vi som alla andra betalar skatt. A kasse reglerna är snåriga och svåra för att inte säga omöjliga för frilansare så de flesta kulturarbetare väljer att inte ha någon A-kassa alls. Som Frilansande Musker så tar man de jobb man får. Det existerar knappt heltidsanställningar som musiker. A kasse-reglerna är förlegade och vänder sig just till anställda kulturarbetare trots att de flesta är frilansande. Som musiker får man ett jobb, man ska spela någonstans, man repar. Man kanske får en turné som täcker en del av månaden eller månaderna men man kan inte ta ut A-kassa där emellan de dagar man inte har jobb. Vilket innebär att man måste avstå helt från att ta ut A-kassa för att kunna fortsätta arbeta med sitt yrke.
  På det här sättet utestänger man en hel grupp med människor inom alla kulturyrken. Musiker, konstnärer, författare bara för att nämna några. Musiker och konstnärer har dessutom ett tufft jobb med lite lön. Trots att de flesta vill lyssna på musik och inta kultur. De stora vinnarna är streaming-tjänsterna och internetjättarna som Google och Spotify. Lättnader bör vara till för alla ! Låt inte kulturarbetare återigen få bli de som glöms bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.