Fv Paulina Holmgren ordförande i Fotografernas Förbund (Foto: Cliff Varg)Josefine Engström Svenska Tecknares ordförande (Foto: Eva Edsjö)

Våra medlemmar med enskild firma drabbas hårt

I dag skickas uppropet till regeringen om att lätta upp reglerna för enskilda näringsidkare. Svenska Fotografers Förbund och Svenska Tecknare har tillsammans fått in cirka 1500 namnunderskrifter.

– Att vi fått in så många underskrifter är inte förvånande. En majoritet av våra medlemmar driver bolagsformen enskild firma och är väldigt utsatta. De drabbas precis som de med aktiebolag men har dessutom ingen möjlighet att ta del av åtgärder som hittills kommit ur regeringens krispaket, läget är minst sagt oroande. Ytterligare åtgärder för enskilda näringsidkare är nödvändiga, säger Paulina Holmgren, ordförande Svenska Fotografers förbund och Josefine Engström, ordförande Svenska Tecknare i ett gemensamt uttalande.

Det var musikerna Rita Saxmark och Linnéa Sallay som initierade uppropet och i dag uppvaktar arbetsmarknads-, kultur och närings-departementet med följande krav:

  • Enskilda näringsidkare ska kunna tillämpa systemet med korttidsarbete.
  • Enskilda näringsidkare ska kunna bedriva viss verksamhet under en vilandeperiod och ändå få a-kassa, som t ex att kunna ta enstaka uppdrag på faktura, hålla kontakt med kunder samt marknadsföra sig.
  • Regeringen bör lösa denna problematik såväl kortsiktigt under coronakrisen, men också långsiktigt efter coronakrisen inom ramen för arbetet med nya a-kasseregler.

Ta del av Upprop för enskilda näringsidkare här.

Läs mer: https://www.svenskatecknare.se/blog/2020/04/23/pa-gang-upprop-for-enskilda-firmor/

Läs mer: https://www.sfoto.se/forbundsnytt/upprop-fotografer-med-enskilda-firma-ska-fa-krisstod/

Läs mer: https://www.svenskatecknare.se/blog/2020/04/02/utokade-lattnader-i-regler-om-a-kassa-och-korttidsarbete-behovs/

Mer om a-kassan: https://www.svenskatecknare.se/blog/2020/03/31/lattnader-i-a-kasseregler-positivt-for-egenforetagare/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.