Illustration: Pelle Forshed.

Årskrönika 2019: Svenska Tecknare står bakom dig

Bild- och formskapare är vanligtvis ensamföretagare. Hela 93 procent av Svenska Tecknares medlemmar är det. Då behövs flera som står bakom en och hejar på. Föreningens ordförande Josefine Engström,  sammanfattar i Svenska Tecknares årsberättelse ett år som har kännetecknats av det gemensamma.

Artikeln har publicerats i Svenska Tecknares årsberättelse 2019, utgiven i maj 2020. Text: Josefine Engström. Illustration: Pelle Forshed.

Kampen med att få till en häst beskrivs av illustratören och konstnären Claes Jurander i hans bok När man ritar hästar. Han ritar, kastar bort, ritar om och kämpar på med att hitta det exakt rätta uttrycket. Efter många försök infinner sig en känsla av att han inte är ensam. Bakom honom står alla andra tecknare som någonsin har försökt teckna en häst. Och då lossnar det.

Det är inte så konstigt att den enträgna strävan med att åstadkomma det rätta resultatet ofta är en ensam kamp, för ingen annan kan ju avgöra vad som är rätt för ens eget uttryck. Dessutom är bild- och formskapare vanligtvis ensamföretagare, hela 93 procent av Svenska Tecknares medlemmar är det. Och det är mycket som man då ska sköta själv, utöver det kreativa arbetet ska man ansvara för både bokslut och förhandlingar. Kanske är det därför det är så fint att läsa om Claes Juranders känsla av gemenskap.

Året på Svenska Tecknare har kännetecknats av just det gemensamma. Tillsammans med våra samarbetsorganisationer har vi arbetat med att få politiker att förstå vikten av de nya upphovsrättsliga EU-direktiven inför att de ska implementeras i svensk lag.

En engagerad medlemsgrupp har förhandlat nya villkor och ersättningar för kollektivets bästa. Och Svenska Tecknare har, efter flera års försök, slutit ett ramavtal med ett stort förlag vilket kommer att gagna föreningens alla medlemmar. Vår närvaro på Bokmässan i Göteborg hölls under kollektivets flagg, och med syfte att skapa öppenhet och en gemensam grund har samtal om ekonomi och arvodering arrangerats av både sektionen Bildberättande för barn och ung och sektionen för Grafisk form. Och här måste också Kolla! 2020 nämnas, bild- och formutmärkelsen vars förnyade koncept Svenska Tecknare började jobba med under året, och som lägger fokus på det som förenar.

Som medlem i Svenska Tecknare har du föreningen bakom dig, och därmed alla andra medlemmar. Förhoppningsvis kan du ha med dig den känslan i det dagliga arbetet – både när du skriver avtal och när du ritar hästar.

Josefine Engström, ordförande i Svenska Tecknares styrelse.

Svenska Tecknares årsberättelse

Ta del av hela Svenska Tecknares årsberättelse här.

Omslagsbilden är skapad av Martin Ander, grafisk formgivare och art director är Johanna Jonsson/A4, och publikationen innehåller många bilder, bland anant originalillustrationer av Pelle Forshed, Hanna Hernried Forslind, Moa Hoff, Lena Sjöberg, Erik Svetoft och Agnes Miski Török. Redaktör är Maina Arvas och reportageskribent Krister Insulander. Foto: Jenny Gustafsson

Årsberättelsen skickas ut till medlemmar tillsammans med nästa nummer av Tecknaren (i början av juni) samt går att beställa från Svenska Tecknares kansli genom mail till medlem@svenskatecknare.se.

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.