Vad gäller om jag vill ta ut a-kassa och har enskild firma?

A-kassa, korttidspermittering och hyresnedsättning. Det är några områden som många medlemmar har frågor om till Svenska Tecknares utvidgade ekonomiska rådgivningsverksamhet. Här svarar vår rådgivare Anna Berkius Kolte på de vanligast förekommande frågorna.

Vad gäller om jag ska lägga min enskilda firma vilande och ta ut a-kassa?
– Att vara med i en a-kassa är oerhört viktigt om man någon gång blir utan inkomster. Det är inte samma sak som att vara fackansluten. Avgiften till a-kassa ligger ofta kring 120 kr per månad (skiftar lite beroende på vilken a-kassa man ansluter sig till). I vanliga fall är karenstiden (dvs den tid man måste vara medlem innan man kan ansöka om stöd) 12 månader, men under corona-krisen har den sänkts till tre månader. Som egenföretagare kan man vara med i a-kassan och få stöd om man under en tid lägger firman vilande. I vanliga fall finns en gränstid för att lägga firman vilande – man får bara göra det en gång på 5 år. Nu i corona-tider, så räknas det inte om man lägger firman vilande under år 2020 – den gången tas helt enkelt bort ur statistiken.

Den 11 juni meddelade regeringen dessutom om utvidgade lättnader i regler kirng a-kassan: Vissa åtgärder i företaget ska kunna vidtas av en egenföretagare som vilandeförklarar sitt företag och samtidigt lyfter a-kassa. Det handlar t ex om att kunna uppdatera sin hemsida och marknadsföra sig gentemot kunder. Åtgärderna gäller från 1 juli 2020 och året ut.

Du kan under 2020 när du lyfter a-kassa och har ditt företag vilande:

  • Upprätthålla viss kund- eller leverantörskontakt (men det kommer inte vara möjligt att ta uppdrag under vilandeförklarat företag)
  • Ha webb och sociala kanaler igång och hålla dem uppdaterade
  • Frångå femårsregeln som inte gäller för uppehåll i verksamheter som görs under 2020 vilket gör att det är lättare att gå in och ut i en a-kassa.

Bra sammanställningar om olika A-kassor finns här:

https://www.sverigesakassor.se/for-arbetssokande/hitta-din-akassa/ och här:

http://www.a-kassa.se/

Beskrivning av vad som gäller i Coronatider avseende a-kassa finns mer detaljerat beskrivet t ex här:

https://www.a-kassa.se/enskild-firma-coronatider

Hur söker man anstånd/korttidspermittering/lägre sociala avgifter?
– Anstånd söks på Skatteverkets hemsida under rubrikerna Arbetsgivardeklaration resp Moms. Korttidspermittering söks hos Tillväxtverket. Lägre sociala avgifter får man automatiskt genom att kryssa i ruta 62 på arbetsgivardeklarationen.

Hur gör man för att få sänkt hyra?
– Regeringen har publicerat en lista över speciellt utsatta branscher som kan få stöd genom en subvention av hyran. Ansökan görs direkt till respektive hyresvärd och kan bli högst 50%. Hyresvärden ansöker sedan för kompensation för HALVA hyressänkningen hos Länsstyrelsen. Det blir alltså en förhandlingsfråga med hyresvärden.

Hur söker man de nya bidragen och stöden?
– Det är ju väldigt olika hur varje enskild verksamhet ser ut och huruvida bolaget är kvalificerat för de olika stödåtgärderna. Därför varierar det väldigt och det är svårt att sammanfatta i ett kort svar. Se gärna vår lathund, där finns angivet hur och var man söker de olika stöden och det är dessutom så att vissa stöd inte går att söka än, eftersom de inte är beslutade i Riksdagen. Är du medlem kan du få en halvtimmas personlig rådgivning om du har specifika frågor om bidrag och stöd.

Relaterat innehåll: 

Rådgivning i coronatider

 

 

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.