Ola Öhlin. Foto: privat.

Välkommen Ola Öhlin och projektet Konsten att delta

Sedan mars har Svenska Tecknares kansli en ny medarbetare: konstnären och projektledaren Ola Öhlin. Ola arbetar med integrationsprojektet Konsten att delta som går ut på att öka mångfalden i kulturbranschen.

I femton år har Ola Öhlin drivit Konsten att delta. Ett projekt som går ut på att skapa förutsättningar för att personer med olika bakgrund ska mötas inom kultursektorn. Det sker konkret genom regionala träffar och ett kollegialt utbyte mellan redan etablerade kulturskapare i Sverige och utlandsfödda eller nyanlända som ännu inte etablerat sig inom sitt kulturområde.

Under ett år i taget, med start i mars 2020, ska Ola Öhlin arbeta med Konsten att delta hos Svenska Tecknare. Projektet finansieras med bidrag ifrån Kulturrådet och ägs av KLYS men drivs av Svenska Tecknare.

Hej Ola och välkommen till ST! Kan du berätta varför du startade Konsten att delta?

– Jag är uppvuxen i Hälleforsnäs, ett litet brukssamhälle med ganska stor invandring. När jag såg mig omkring bland mina kollegor inom kultursektorn var det få med annan bakgrund än svensk. Därför ställde jag mig frågan: Om vi har ett samhälle där runt 20 procent har utländsk bakgrund borde det väl även synas bland våra kulturarbetare? Jag började söka efter utlandsfödda kollegor i branschen men insåg snabbt att det fanns strukturella hinder för en integration inom kultursektorn och att ingen tog ansvar för frågan. Därför startade jag Konsten att delta. 

Hur har projektet förändrats över tiden som du jobbat med det?

– När jag startade runt år 2005 sågs mångfaldsfrågan inom kulturbranschen som en icke-fråga, nu har kunskapen höjts och frågan lyfts på bredare politisk och samhällelig nivå. Från början var det ett studentprojekt med tanke om integration till den svenska kulturbranschen, men ganska snart insåg jag att det var ett naturligt möte för ömsesidigt utbyte. Ett handfast möte på lika villkor.

I vilken form kommer projektet att göras när du är hos Svenska Tecknare?

– Projektet är just nu i startgroparna för att börja jobba med samtliga kultursektorer – alltifrån journalister till tecknare. Konsten att delta har idag en etablerad modell som bygger på att lokalisera utlandsfödda och oetablerade kulturskapare och sedan matcha dem med redan etablerade konstnärer och skapa möten mellan dem. För att skapa den här matchningen har vi regionala koordinatorer. Vi har idag sex aktiva regioner och jobbar för att flera ska ansluta sig till projektet.

Hur gör ni nu med projektet under rådande läge när rekommendationerna är att inte mötas?

– Vi förbereder mycket inför att landet öppnas igen och försöker nå ut med information om rådande omständigheter på olika språk. Jag letar även nya samarbetspartners och regionala samarbeten. Just nu håller jag och Karin Hansson, som jobbar på ICORN (International cities of refuge network) att ta fram en skrift för att marknadsföra projektet mot nya regioner.

Tills sist, varför är det viktigt med mångfald?

– Vi lever i en demokrati, där alla människor är lika värda oavsett bakgrund. Då är mångfald en självklarhet. Motsatsen vore förödande. Mångfald ger en större mängd berättelser, en större delaktighet, utveckling, nya möjligheter, nya tolkningar och andra infallsvinklar. Listan på fördelar kan göras lång och det är en win-win för alla.

På Svenska Tecknare är vi väldigt glada över att få jobba med Ola Öhlin och ser fram emot att lära oss mer om hur vi som kultur- och intresseorganisation på bästa sätt kan jobba för att öka mångfalden på bild- och formmarknaden.

Vill du engagera dig i Konsten att delta? Följ den här länken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.