Omställningsstöd på förslag från regeringen – vad gäller?

I förra veckan skickades regeringens förslag om omställningsstöd på 39 miljarder kronor på remiss. Stödet kan enligt förslaget sökas av alla företag med en omsättning över 250 00 kronor. Svenska Tecknare välkomnar stödet med reservation då alla detaljer i stödet ej är klara och förslaget måste godkännas av riksdagen innan det går igenom.

– Svenska Tecknare är försiktigt positiva till regeringens förslag om omställningsstöd då stödet kan sökas även av enskilda näringsidkare. Men i nuläget får vi avvakta tydligare utformat förslag och hoppas på att få återkomma med för våra yrkesgrupper positiva besked, säger Sandra Åkesson, tillförordnad kanslichef på Svenska Tecknare.

Sandra Åkesson, tf kanslichef och jurist på Svenska Tecknare

Omställningsstöd – förslaget i nuläget

Bolagsformer: Alla bolagsformer med F-skatt med omsättning på minst 250 tkr föregående räkenskapsår kan söka.

När: Första ansökningsdag om beslutet går igenom är 2020-07-01

Beskrivning av förslaget: Den 30 april 2020 presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ett förslag om att införa ett direkt omsättningsstöd till de verksamheter som förlorat mycket av sin omsättning under mars och april 2020 till följd av situationen med det nya coronaviruset.

Krav för att ta del av stödet: För att kunna söka skall företaget ha en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret, med ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året.

De kan få stödet: Stödet uppgår till mellan 22,5% och 75% av företagets fasta kostnader utom lön. Stödet ska kunna beviljas företag och organisationer som har F-skatt och betalas ut genom Skatteverket. Efter utbetalning kommer skatteverket att utföra efterkontroller.

Ansökan: Information om hur ansökan skall göras kommer. Vad vi vet kommer stödet sökas hos Skatteverket.

I vår coronalathund finner du alla politiska åtgärder som genomförs i coronatider. Den uppdateras löpande. Som medlem kan du även kontakta vår i coronatider utvidgade ekonomiska rådgivning. Läs mer här.

På regeringens hemsida kan du läsa mer om ”Omställningsstöd till företag som fått minskad omsättning på grund av coronaviruset”.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.