Bild ur boken Pelle och Frasse och årets Knut V Pettersson-stipendiat Jan Lööf (foto: Stefan Tell)

Jan Lööf är årets Knut V Pettersson-stipendiat

”Hans oefterhärmliga bildvärld kommer att fortsätta roa, inspirera och älskas länge än”. Svenska Tecknares styrelse tilldelar 2020 års Knut V Pettersson-stipendium till serietecknaren och konstnären Jan Lööf.

”Sedan bilderboksdebuten 1966 har Jan Lööf – med kompromisslöst egensinne – utvecklat sitt bildspråk och historieberättande i tecknade serier, animerade filmer och en lång rad bilderböcker. Hans oefterhärmliga bildvärld kommer att fortsätta roa, inspirera och älskas länge än. Utan Jan Lööf hade bildberättandet i Sverige varit mycket fattigare!”

Så lyder motiveringen när Svenska Tecknares styrelse tilldelar 2020 års Knut V Pettersson-stipendium till serietecknaren och konstnären Jan Lööf som även firar 80 år i år.

– Att tilldelas Knut V Petterssons stipendium ger en känsla av högtidlighet när jag ser listan över tidigare stipendiater. Särskilt då den första i raden var Einar Norelius som gav ett outplånligt intryck på mig som barn under 40-talet, säger Jan Lööf om att få Svenska Tecknares stipendium.

Stipendiet med diplom och blommor överlämnas, enligt nuvarande rekommendationer om social distansering med bud till stipendiatens bostad på Ekerö.

Omslagsbild till boken Sagan om det röda äpplet.

Lööf debuterade med barnbilderböckerna En trollkarl i Stockholm och Morfar är sjörövare 1966. Han tecknade dagstidningsserien Felix, Bellman i FiB/Kulturfront 1972, Sagan om Det röda äpplet (1974) och Ville i Vi 1975–1976, och har även gjort filmen Skrotnisse och hans vänner, 1985, löst baserad på boken Skrot-Nisse, från 1976. Han har fortsatt att ge ut bilderböcker, som Örnis bilar, 1994, Tomten berättar, 1995, Pelle i djungeln, 2005, och Matildas katter, 2008. I höst kommer boken Skrotnisse och hans nya vänner.

Bild från affisch med huvudpersonerna i Skrot-Nisse och hans vänner.

Efter att sen 1977 bott till största delen i Grekland är Jan Lööf nu bosatt i Sverige där han som han själv beskriver det ”fått en massa skojiga uppdrag”, exempelvis att göra dekorationer, affischer och tecknat material på uppdrag av Scalateatern.

Ur material till Scalarevyn ”Det glada 20-talet” av Henrik Dorsin och Michael Lindgren

Ika Johannesson om Jan Lööf

2015 kom jubileumsboken Jan Lööf – 75 år av dumheter av Jan Lööf och kulturjournalisten Ika Johannesson. Vi har ställt några frågor till Ika om Jan.

Hej Ika, vad är det som är så speciellt med Jan Lööf?
– Jan Lööf har en förmåga att fånga det direkta och okomplicerade. Enkla linjer, hans bilder är tydliga och alltid finurliga. Cirkelberättandet som återkommer i hans böcker suger in läsaren och tilltalar alla åldrar. 

Har du någon favoritbild bland alla Jans bilder?
– Det finns så många, svårt att bara välja en! Jag har alltid varit förtjust i hans maskinbilder, men översiktsbilden i Sagan om äpplet, när man ser staden, gubben, katten, boven och alla andra figurer är magisk. 

Uppslag ur Sagan om röda äpplet (1974 Bonnier Carlsen).

Under ert arbete med boken lärde du känna både personen, konstnären och serietecknaren Jan Lööf, hur var det att jobba med Jan?
– Janne är ett sant original som struntar i samhällets konventioner, på gott och ont. Han glömde intervjutider eftersom han varit uppe hela natten och ritathan berättade friskt om sina eskapader i ungdomen, inklusive intima detaljer. Han går gärna på tvärs och utmanar, men sedan får han ångest och mailar ett förlåt dagen därpå. 

Boken Jan Lööf  – 75 år av dumheter är ett samtal mellan kulturjournalisten Ika Johannesson och konstnären Jan Lööf. Ett samtal som blir en genomgång från Lööfs barndom i Trollhättan, vidare till åren på Konstfack och framgången som serietecknare och barnboksförfattare. På omslaget ses Lööf själv som Janos i tv-serien ”Tårtan”. Boken gavs ut på Kartago förlag.

Tv. Boken: Jan Lööf – 75 år av dumheter (Kartago 2015). Th. Ika Johannesson (foto: Jenny Gustafsson).

Knut V Pettersson-stipendiet

Stipendiet är en meritutmärkelse som sedan 1973 ges till en förtjänt tecknare över 40 år som utses av Svenska Tecknares styrelse. Knut V Petterson var tecknare, grafiker och målare. Fonden instiftades 1972 av hans änka Kerstin och förvaltas av Svenska Tecknare.

Tidigare stipendiater:
2019 Nils Gulliksson
2018 Gunnar Lundkvist
2017 Stina Eidem
2016 Martin Kellerman
2015 Charlie Christensen
2014 Lena Furberg
2013 Joakim Pirinen
2012 Anna-Clara Tidholm
2011 Cecilia Torudd
2010 Jens Ahlbom
2009 Gunilla Kvarnström
2008 Tippan Nordén
2007 Carina Länk
2006 Johan Hagelbäck
2005 Gunna Grähs
2004 Owe Gustafson
2003 Lars-Erik Håkansson, Lehån
2002 Lasse Sandberg
2001 Bo Mossberg
2000 Fibben Hald
1999 Eva Eriksson
1998 Helga Henschen
1997 Bosse Falk
1996 Kerstin Thorvall
1995 Inga Borg
1994 Per Åhlin
1993 Ewert Karlsson, EWK
1992 Jane Bark
1991 Ulf Löfgren
1990 Mark Sylwan
1989 Svenolov Ehrén
1988 Åke Eriksson
1987 Kaj Beckman
1986 Björn Berg
1985 Lars Wellton
1984 Claes Bäckström
1983 Eric Linné
1982 Björn Jonson
1981 Curt Peters
1980 Erik Prytz
1979 Kerstin Abram Nilsson
1978 Gösta Kriland
1977 Ann Margret Dahlquist Ljungberg
1976 Eric Palmquist
1975 Georg Lagerstedt
1974 Edward Lindahl
1973 Einar Norelius

Ett svar till “Jan Lööf är årets Knut V Pettersson-stipendiat”

  1. […] Jan Lööf erhåller 2020 års Knut V Pettersson stipendium av Svenska Tecknare för sin oefterhärm… […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.