Klart med omställningsstöd för hårt drabbade verksamheter

Från och med den 22 juni kan företag vars omsättning minskat med mer än 30 procent under mars och april på grund av coronapandemin söka omställningsstöd från Skatteverket.

Omställningsstödet – är till för alla företag och föreningar som innehar en F-skattsedel och har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under förra året och fått en minskad nettoomsättning med minst 30 procent under mars och april 2020 jämfört med mars och april 2019. Till nettoomsättning räknas till exempel sålda tjänster eller alster. Nedgången i omsättningen ska ha orsakats av sjukdomen covid-19.

Riksdag och regering beslutade om omställningsstöd 17 juni. Den 22 juni klockan 12:00 öppnar Skatteverkets e-tjänst för företag som vill söka. Ansökningstiden sträcker sig fram till sista augusti.

– Ambitionen är att pengarna ska betalas ut inom en vecka förutsatt att ansökan är komplett och att det inte finns risk för att det blir en felaktig utbetalning, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket i ett pressmeddelande.

Hur mycket pengar kan man få?

Storleken på stödet beror på hur mycket företagets nettoomsättning har minskat. Det lägsta stöd som beviljas är 5 000 kronor, det högsta är 150 miljoner kronor. Stödet ska bidra till att täcka företagets fasta kostnader. Skatteverket har tagit fram en beräkningshjälp där den som ansöker om omställningsstödet kommer att kunna få en första uppskattning om ifall företaget är berättigat till stöd och i så fall hur mycket.

Regeringen bedömer att cirka 180 000 företag uppfyller kraven för att ansöka, de beräknas få dela på 39 miljarder. Pengarna sätts in på företagets skattekonto, enligt Skatteverkets pressmeddelande.

Svenska Tecknare positiva till omställningsstödet

– Många av våra medlemmar är enskilda näringsidkare och har kommit i kläm i de krispaket och åtgärder som regeringen satt in med anledning av coronapandemin. Många är i akut behov av stöd för att kunna betala räkningar och vi är glada att omställningsstödet nu börjat gälla och uppmanar våra medlemmar som är i berättigade stödet att söka redan i dag, säger Sandra Åkesson jurist och tf kanslichef på Svenska Tecknare.

Sandra Åkesson, jurist Svenska Tecknare

Hjälp med ansökan eller övriga frågor om omställningsstödet eller annat som rör corona och dess ekonomiska konsekvenser? Kontakta vår ekonomiska rådgivning

Läs mer om omställningsstödet och hur du ansöker här.

Relaterat innehåll:

Omställningsstöd på förslag från regeringen – vad gäller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.