Nytt besked gällande krispaketet till kulturen

Konstnärsnämnden har fått ett nytt uppdrag av regeringen. Myndigheten ska fördela ytterligare 20 miljoner kronor av den tidigare avsatta halva miljarden till krisstöd för konst- och kulturområdet.

– Det är positivt att regeringen tagit detta beslut, vilket möjliggör att pengar som redan öronmärkts till krisstöd kan fördelas till fler enskilda konstnärer. Vi vet från arbetet med krisstipendierna, som vi precis har avslutat, att behoven bland konstnärer är stora, säger Anna Söderbäck, direktör Konstnärsnämnden i ett pressmeddelande.

Josefine Engström, ordförande på Svenska Tecknare kommenterar beskedet så här: – Det är glädjande att regeringen har lyssnat till kulturorganisationerna och förstått att om vi ska ha en rik visuell kultur i Sverige även efter krisen så måste man satsa på kreatörerna så de kan fortsätta jobba. Men vi vet att många av våra medlemmar hade svårt att söka Konstnärsnämndens krisstipendier i förra omgången eftersom de saknade underlag för att visa på förlorat uppdrag. Även de utan tydliga avtal behöver få del av det här stödet.

Svenska Tecknare kan konstatera att det varit svårt för många i våra yrkesgrupper att uppfylla kriterierna för krisstöd trots inkomstbortfall vilket gjort att många inte ens sökte i förra omgången. Detta kommer Svenska Tecknare följa upp i dialog med berörda myndigheter och KLYS. Svenska Tecknare vill passa på att uppmana alla medlemmar att alltid dokumentera sina överenskommelser om uppdrag.

Läs gärna vår kommentar kring hur förra krisstödet fördelades via Konstnärsnämnden här.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.