Illustration: Erik Svetoft.

Sommarhälsning från Svenska Tecknares ordförande

Josefine Engström skriver en sommarhälsning till medlemmarna om den speciella våren som varit, de tuffa ekonomiska tiderna och hur tydligt det är att vi behöver varandra och kollektivets kraft.

Kära medlemmar,

Efter en minst sagt händelserik vår går jag snart på semester. När jag går ut i sommaren vet jag samtidigt att en längre ledighet är en lyx som många av Svenska Tecknares medlemmar inte har. Många av er berättar om ekonomisk oro, uteblivna uppdrag och stress inför framtiden.

Bild- och formskapare är ofta vana vid att leva under knappa villkor, men coronapandemin har förstärkt den ovisshet som råder på bildmarknaden. Krisstöden till kulturen är utformade på ett sådant sätt att vi bildskapare haft svårt att tillgodogöra oss dem, våra yrkesgrupper har fallit mellan stolarna i själva utformandet av kulturpolitiken.

Under våren har Svenska Tecknare arbetat hårt med att påtala skevheten i detta. Genom samarbete med bland andra Svenska Fotografers Förbund, Bildupphovsrätt och KLYS har vi gång på gång påpekat att våra medlemmar måste få ta del av de stöd och åtgärder som görs. Jag ser med stolthet att vi har fått ett större gehör för våra frågor, nu senast meddelade Konstnärsnämnden att de slopar kravet på inkomstbortfall i fördelningen av krisstipendierna med hänvisning till våra yrkesgrupper. Men vi har fortfarande en lång väg att gå. Pandemin har visat att det är våra kärnfrågor ­– en stark upphovsrätt, hållbara avtal och skäligt betalt och att lyfta bildskaparen och formgivaren – som vi nu än mer än någonsin måste kämpa för.

Före midsommar skickade jag ett brev tillsammans med 2019 års verksamhetsberättelse till samtliga ledamöter i riksdagens kultur-, arbetsmarknads- och näringsutskott. I brevet underströks att om beslutsfattare vill se stark visuell kultur i Sverige även efter coronakrisen så måste förutsättningarna för det skapas.

Bland de åtgärder vi som förening gjort för att underlätta för er medlemmar kan nämnas vår krisfond, en tidigarelagd ansökan till kopieringsfonden och ett beslut om slopad medlemsavgift nästa år.

Ta hand om er i sommar. Jag hoppas ni får välförtjänt vila och vet att vi arbetar för er och för att förbättra era villkor.

Med vänliga hälsningar
Josefine Engström, ordförande Svenska Tecknare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.