Stipendier och stöd att söka

Under hösten finns ett antal stipendier som vänder sig till yrkesverksamma inom bild och form. I år finns även krisstöd att söka med anledning av coronakrisens verkningar med uteblivna och avbrutna uppdrag. Nedan radar vi upp några av dessa stipendier och krisstöd som kan vara bra att ha koll på.

Författarfondens arbetsstipendier
Två gånger per år kan du som är upphovsperson söka stipendium från Sveriges Författarfond. Det gäller dels arbetsstipendier och den så kallade särskilda biblioteksersättningen. Stipendier att söka under hösten är femåriga, tvååriga och ettåriga arbetsstipendier med ansökningsperiod 20 augusti – 21 september.

Konstnärsnämndens stipendier
Konstnärsnämnden delar genom Bildkonstnärsfonden ut stöd och stipendier till konstnärer inom bild och form. Det finns flera typer av stipendier eller bidrag att söka. De viktigaste är arbetsstipendier, långtidsstipendier, stipendier för internationellt utbyte och bidrag för kostnadskrävande projekt. Nästa ansökningsperiod för arbetsstipendier är 9 okt – 11 nov. För ansökningstider för alla fondens  stipendier besök Bildkonstnärsfondens webbplats.

Krisstipendier ur regeringens krispaket till kulturen
Konstnärsnämnden har fått i uppdrag av regeringen att fördela ytterligare 20 miljoner kronor av den tidigare avsatta halva miljarden till krisstöd för konst- och kulturområdet. De nya medlen kommer utlysas i slutet av augusti och nämnden har meddelat att ansökan kommer anpassas mer till våra yrkesgruppers verklighet. Läs mer om den nya ansökningsomgången här. Vi återkommer med datum för ansökan så snart de annonserats av Konstnärsnämnden.

Svenska Tecknares krisfond
Svenska Tecknares krisfond för illustratörer, grafiska formgivare, serietecknare och animatörer, som drabbats av inkomstbortfall med anledning av coronapandemin öppnar för en andra ansökningsomgång inom kort. Besked om ansökningstid ges senare i augusti. Läs mer om fonden här.

Ung Svensk form
Ansökningsperioden till Ung Svensk Form 2021 är öppen. Utmärkelsen riktar sig till unga designer (upp till 36 år) och studenter (fri ålder) som är i början av karriären och tar emot ansökningar från hela det breda designfältet. Ansök till Ung Svensk Form 2021 senast 30 september. Läs mer här.

Ersättning för vidaresändning av bild i TV-program
Bildupphovsrätt fördelar upphovsrättspengar till bildskapare vars verk har vidaresänts i TV-program som gått via kabel-tv-nätet och över internet. Det är alltså en ersättning till dig som har verk som har återsänts eller vidaresänts utöver den primära sändningen. Läs mer på Bildupphovsrätts hemsida om ersättningen och hur du söker. Läs även gärna intervjun med bildskaparen Lotta Geffenblad som ansökt och fått ersättning för vidaresändning.

Kopieringsstipendier från Läromedelsförfattarna
Du som skriver läromedel eller kurslitteratur kan söka kopieringsstipendium hos Läromedelsförfattarna. Registrera dina verk här på Läromedelsförfattarnas hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.