Foto på Knut Larsson av Johan Bergmark. Böckerna fotade av Jenny Gustafsson.

Dags att söka stipendier från Författarfonden

Ansökningsperioden för arbetsstipendier från Sveriges Författarfond pågår till den 21 september. Knut Larsson, Svenska Tecknares representant i Författarfondens stora stipendieråd, svarar här på några frågor om vad man ska tänka på vid ansökan.

Hej Knut! Vilka kan söka stipendier ur Författarfonden? 

– Alla som är upphovsperson till böcker som finns på skol- och folkbiblioteken kan söka. Det vill säga illustratörer, tecknare, författare, fotografer och översättare. Nytt för i år är även att kulturjournalister kan söka.

Varför ska man söka? 

– Författarfonden är ett väldigt fint system som är skapat för att hjälpa upphovspersoner ekonomiskt.  Ett stipendium ger arbetsro. Jag har haft stor hjälp av Författarfonden genom åren.

Hur bedöms ansökningarna?

– Vi gör en helhetsbedömning där vi i första hand tittar på kvalitén på böckerna. Hur många böcker man gjort spelar också in men kvalitén är viktigast. Vi kikar även på upphovspersonens behov, vi vill ju ge pengar till de som mest behöver dem. Den som ansöker bör även ha i åtanke att man bedöms för det man redan har gjort och inte det man vill göra framöver.

Varifrån kommer de pengar som fonden delar ut?

– Pengarna kommer från biblioteksersättningen, dvs. den peng som staten betalar för varje utlånad bok. Det är de pengarna som sedan landar hos stipendiaterna.

Har du något bra tips till de som ska söka? 

– Kryssa i alla rutor! Med det menar jag att man i sin ansökan skall kryssa i alla rutor för de olika stipendierna. Då blir jobbet lite lättare för oss att placera den sökande. Men kanske viktigast: Sök igen om du inte beviljas stipendium ett år. Konkurrensen är visserligen hård men det är olika från omgång till omgång.

 

Ansökan:

Läs mer om Författarfondens stipendier och hur du gör för att ansöka här. Höstens ansökningsperiod är öppen från 20 augusti till och med 21 september.

Stipendierna kan sökas av upphovsmän till litterära verk: författare, översättare, tecknare och fotografer. Denna höstomgång fördelas också särskilda arbetsstipendier som kan sökas även av kulturjournalister.

Utöver arbetsstipendier och den särskilda biblioteksersättningen finns det även möjlighet att ansöka om bidrag för resor och utbyte. Detta för att Författarfonden vill främja internationellt utbyte och spridning av svenska verk ute i världen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.