Josefine Engström, ordförande Svenska Tecknare. Foto: Eva Edsjö

Efterlängtat stöd till enskilda firmor och rekordsatsning på kulturen 

Under onsdagen presenterades inte mindre än två välkomna besked från regeringen och januaripartierna: Stöd för enskilda näringsidkare samt rekordstor satsning på kulturen i budgetpropositionen. – Glädjande och viktiga besked. Ett imponerande påverkansarbete har skett och politikerna har lyssnat, säger Svenska Tecknares ordförande, Josefine Engström.

5 miljarder i stöd till egenföretagare

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet presenterade på onsdagskvällen ett stöd på fem miljarder kronor för personer med enskild firma som drabbats av corona-krisen. – Äntligen, ett stöd där våra yrkesgrupper kan omfattas – avgörande och viktigt, kommenterar   Josefine Engström.

Ännu återstår att analysera beskedet närmare och ta del av promemorian om stödets utformning som ännu ej är presenterad. – Vi hoppas och tror att åtgärderna kan möta behoven hos de enskilda näringsidkare som utgör en stor andel av de frilansande yrkesgrupperna som har förlorat intäkter ända sedan i våras, och som i tidigare åtgärder fallit mellan stolarna, säger Josefine och fortsätter – Det vi ser är resultatet av ett idogt och gediget påverkansarbete från fackförbund, yrkesverksamma och inte minst vår samarbetsorganisation KLYS – tillsammans är vi starka!

I oktober förväntas omsättningsstödet som ska kunna sökas av frilansare, illustratörer, grafiska formgivaren fotografer med flera med enskild firma vara på plats. Förslaget skall ha likheter med omställningsstödet, men riktar sig specifikt till enskilda näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av den pågående pandemin. Det anges i regeringskansliets pressmeddelande att ”Dessa företag kan få ersättning med 75 procent av omsättningstappet. En förutsättning är bl.a. att den enskilde näringsidkaren har haft en omsättning på minst 200 000 kronor under föregående år.”

Läs mer om det föreslagna stödet och hur det är utformat i Regeringskansliets pressmeddelande: Omsättningsbaserat stöd till enskilda näringsidkare 

3,4 miljarder till kulturen!

På presskonferens den 9 september presenterade kulturministern och finansministern gemensamt en rekordstor budgetsatsning på kulturen om totalt 3,4 miljarder.

Svenska Tecknare välkomnar satsningen och kan konstatera att flera av förslagen ligger i linje med de prioriteringar som vår samarbetsorganisation KLYS nyligen presenterat för regeringen i sitt senaste förslag till krispaket för kulturen.

Satsningen innehåller till att börja med 1,5 miljard i ytterligare krisstöd. Det har till kulturdepartementet och berörda kulturmyndigheter kommunicerats att sökkriterierna bör justeras för att krisstödet bättre än i våras ska nå ut till behövande kulturskapare och justeringar har utlovats. Exempelvis kommer kriteriet som exkluderade många inom vår yrkeskår, att visa på inkomstbortfall, vara borttaget vad gäller stipendier som söks hos Konstnärsnämnden.

Vidare kan ur budgetpropsitionen nämnas regeringens satsning under nästa år med en extra miljard i stimulansmedel för återstart p g a coronakrisen. I propositionen utlovas också att en konstnärspolitisk skrivelse om behoven av insatser för att ytterligare stärka kulturskaparers villkor skall presenteras.

Läs mer om stödet till kulturen på KLYS webb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.