Illustration av Alexander Jansson ur Tassemarker (pressbild Natur & Kultur). Pressbild.

Bilderboksutmärkelse till Alexander Jansson

Stort GRATTIS Alexander Jansson som tilldelas Elsa Beskow-plaketten 2020 för bäst illustrerade svenska barnbok för illustrationerna i boken Tassemarker. Alexander Jansson är illustratör, grafisk formgivare och animatör och medlem i Svenska Tecknare.

– Det känns stort. Det är första gången jag får ett pris så jag är lite överrumplad. Det är också inspirerande. Min inspiration kring bildskapandet har varit svag det här året, speciellt nu över sommaren, men jag tror att detta kommer att ge mig en skjuts, säger Alexander till svensk Biblioteksföreningen som delar ut utmärkelsen.

Foto: Kalle Sanner (pressbild från Natur & Kultur)

Om samarbetet med författaren till boken Ebba Berg säger han i samma intervju – Det viktigaste är att man har bra kommunikation, och att man har en kemi med den man jobbar med. Med Ebba funkade det extra bra. Hon hade sin grundidé som jag fick utgå ifrån, men samtidigt uppmanades jag av henne att ta ut svängarna. I slutändan blev det såklart hennes bok, men även min.

Omslagsbild av Alexander Jansson (pressbild från Natur & Kultur)

Ur Juryns motivering: ”I Tassemarker lyckas Alexander Jansson förena fotorealism med vackra, skissartade bilder på ett makalöst sätt. Detta gör han i en bildvärld där vi inte går vilse. En röd sjal leder oss genom det svåra. Vägen må vara mörk, men de talande bilderna gör den innehållsrik.

Boken är utgiven på Natur & Kultur.

Om Elsa Beskow-plaketten
Elsa Beskow-plaketten har sedan 1958 utdelats till den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken. Prissumman är på 25 000 kronor. Utmärkelsen delas ut av Svensk Biblioteksförening.

Läs mer: https://www.biblioteksforeningen.se/nyheter/elsa-beskow-plaketten-till-alexander-jansson/

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.