Illustration: Lotta Geffenblad

Svenska Tecknare tänker på boken

Nu i bokmässetid vill vi på Svenska Tecknare, genom att återpublicera ett urval av bokrelaterade samtal och texter från webben, lyfta böcker, författande och bildskapande ur olika perspektiv.

I år är det mycket som ställs om, däribland upplägget för Bokmässan 2020 som med anledning av coronavirusets spridning i år sker digitalt. Istället för att träffa er i samband med programpunkter och mingel i vår monter på mässan återpublicerar Svenska Tecknare innehåll i form av inspelade montersamtal från bokmässan sedan tidigare år samt reportage, porträtt och essäer ur Tecknaren som alla lyfter litteraturen och dess skapare på olika sätt.

Bland materialet i form av poddar kan nämnas samtal mellan Lisen Adbåge och Grete Rothböll om samarbetet mellan illustratör och textförfattare, samtal med Kitty Crowther om hennes bild- och bokskapande samt samtal om bilderboken och kritiken med Lotta Olsson, Ulla Rhedin och Erik Titusson.

Ur den skatt av innehåll som Tecknaren ger återpublicerar vi här porträtt av bland andra Jockum Nordström, Jilian Tamaki, Anneli Furmark och Isabel Arsenault samt reportage som lyfter bilderboken, våra bildskapare och författare på olika sätt.

Istället för bokmässemingel med release för Tecknaren i fysisk form i Svenska Tecknares monter inleder vi vårt fokus på boken dessa bokmässedagar med digital release av ett alldeles nytt numer av Tecknaren. Journalisten Pontus Dahlman samtalar om omslagsformgivning av politiska böcker för 50 år sedan och i dag med Tecknarens chefredaktör Maina Arvas.

Livesändningen sker kl 15.30 torsdag den 24 september på Svenska Tecknares Instagram Stories. Läs mer om den här.

Sedan vill vi varmt välkomna er till läsning och lyssning via länkar nedan.

Skrivet om boken

Reportage: Det kritiska samtalet om bilderboken
Alexandra Sundqvist pratar med några aktörer i kritik- och bilderboksvärlden om kritikens kris. Texten har tidigare publicerats i Tecknaren nummer 4/5, september 2018.

Reportage: Ett paradis för bilderböcker
Malin Palmqvist spanar västerut (red ant, Norge) i samtal med bokförläggaren Svein Størksen, bilderboksskaparen Alice Lima de Faria och litteraturkritikern Anne Schäffer. Texten publicerades i Tecknaren nr 4, i september 2017.

Ur Jeg er Døden (Magikon, 2015). Bild: Marine Schneiders

Porträtt: Kitty Crowther
Sara Teleman åker med på Kitty Crowthers associationsbanor, mellan barndomsbilder, förebilder och naturkärlek. Texten publicerades i Tecknaren nummer 2, april 2017.

Porträtt: Jockum Nordström
Trender i konstvärlden har Jockum Nordström alltid struntat fullständigt i. Kanske är det därför han har lyckats bevara sin egen bildvärld med rötter i barndomens teckningar. Maria Molin har besökt hans ateljé på Gotland. Texten publicerades i Tecknaren #1 2016

Foto: Karl Melander 

Porträtt: Jillian Tamaki
Kanadensiska Jillian Tamakis bok ”Den sommaren” är en naturmagisk sommarsaga om tonårig verklighet. Sara Teleman talar med henne om humor, identitet och arbete. Texten publicerades i Tecknaren #5 2015

Foto: Emma McIntyre

Barnen och bilderboken
Agneta Edwards, litteraturpedagog, författare och läsinspiratör, berättar om vad som kan hända när barnen möter bilden. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 4, december 2019.

Porträtt: Anneli Furmark
Malin Palmqvist har träffat Anneli Furmark, konstnären, serietecknaren och illustratören som inte drar någon skarp linje mellan måleri och serier. Artikeln har tidigare publicerats i Tecknaren nummer 2, juni 2020.

Anneli Furmark i sin ateljé i Umeå, fotad av Andreas Nilsson.

Porträtt: Isabelle Arsenault
Varje ny bok väcker ett nytt visuellt universum. Men att sätta ord på sitt eget arbete kan vara svårt för en introvert bilderboksskapare. Ändå blir en hel del sagt när Isabelle Arsenault och Alexandra Sundqvist talar om gestaltandet av verkliga ämnen från livet. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 1, mars 2019.

Porträtt: Anita Lobel
Hon var bara ett barn när hon gömde sig, bortfördes och sedan räddades ur koncentrationslägret Ravensbrück. Nu är polskamerikanska överlevaren Anita Lobel, 82 år, en framgångsrik bilderboksskapare med hjärtat i New York. Och i Stockholm. Intervjun med henne av Caroline Roberts publicerades i Tecknaren nummer 4 i september 2016.

Porträtt: Maja Säfström
Hon gick från less arkitekt till lycklig illustratör. Maja Säfströms faktaböcker om djur har översatts till 16 språk, genererat 150 000 följare på Instagram och en plats på New York Times bestsellerlista. Nu tänker hon lära sig något nytt igen. Här intervjuas hon av Johan Kellman Larsson. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 4, december 2019.

Maja Säfström fotograferad av Marc Femenia.

Reportage: Bild och form på bokförlagen
Många bokförlag lägger ut större delen av bild- och formarbetet som frilansuppdrag. Men hur går den processen till? Och hur har förlagens arvoden och villkor förändrats för illustratörer och formgivare? Klas Ekman talar med bokförlagsrepresentanter från fyra genrer: skönlitteratur, barnböcker, läromedel och fakta. Reportaget publicerades i Tecknaren nummer 4, i september 2016.

Prat om boken

Samtal från Bokmässan 2018: I nöd och lust
Grethe Rottböll och Lisen Adbåge samtalar om samarbetet mellan illustratör och textförfattare när en bok skapas.

Samtal från Bokmässan 2018. Kritik – varför det?
En diskussion om vikten av kvalificerad kritik i med Lotta Olsson, Ulla Rhedin, Erik Titusson och Maina Arvas

Ulla Rhedin, Erik Titusson och Lotta Olsson på i samtal i Svenska Tecknares monter.

Samtal från Bokmässan 2015: Serier för barn och unga
Vad skiljer serier för barn från andra barnböcker? Hur ser statusen ut för barnserier? På vilket sätt kan arbetet med läsfrämjande använda seriemediet bättre? Medverkade: Natalia Batista, serieskapare och illustratör, Josefin Svenske, förläggare för Rabén & Sjögrens barnserier och Johan Unenge, illustratör, serietecknare, manusförfattare och läsambassadör.

Samtal från Bokmässan 2017: Samtal med bildskaparen Kitty Crowther
I ett samtal med Svenska Tecknares vice ordförande, illustratören Tyra von Zweigbergk, diskuteras naturens roll i skapandet och bilders helande kraft.

Tyra von Zweigberg i samtal med Kitty Crowther

Samtal från Bokmässan 2015: Bilderboken – för vem?
Diskussionen om vad en bilderbok är, och hur den är, kompletteras nu med frågan för vem den är. I panelen såg vi: Klara Persson, bilderboksskapare och formgivare, Anna Höglund, bilderboksskapare, Ulla Rhedin, bilderboksforskare och kritiker och samtalsledare är Kristina Hoas, förläggare på Alvina förlag.

Samtal från Bokmässan 2017: Finns bilderbokens drömland?
Bilderboksskaparen Anna Bengtsson och Alice Lima de Faria, bilderboksskapare, illustratör och scenograf baserad i Norge, jämför villkoren på den svenska och norska marknaden.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.