Svenska Tecknare uppmanar – sök Konstnärsnämnden krisstipendier!

Konstnärsnämnden är öppen för ansökningar till nya krisstipendier. Sista ansökningsdag är 22 oktober. Svenska Tecknare uppmanar yrkesverksamma inom fältet att söka. Alla som använder sitt konstnärskap i uppdrag, exempelvis grafiska formgivare och illustratörer, är berättigade att söka enligt nämnden.

“Krisstipendium 2” kan sökas av yrkesverksamma konstnärer på en professionell nivå inom bild och form, fotografi, musik, teater, film, dans och cirkus. Syftet är att stödja yrkesverksamma kreatörer med anledning av de ekonomiska konsekvenser som covid-19 medfört.
I samtal med Konstnärsnämnden har de förtydligat att alla som använder sitt konstnärskap i uppdrag är berättigade att söka. Exempelvis en grafisk formgivare som använder det egna uttrycket i formgivningen på uppdrag av ett förlag eller en illustratör som på uppdrag av en skola berättar om sin bok.
Du söker Krisstipendium 2 via nämndens digitala ansökningssystem där du loggar in med din e-legitimation. Tänk på att ansöka i god tid då det kan vara hög belastning under de sista ansökningsdagarna. Till ansökan

På Konstnärsnämndens webbplats finns frågor och svar kring krisstipendiernas ansökansprocess samt kriterier. Läs fler frågor och svar om stipendierna här.

Här finner du länk till ansökan samt kontaktuppgifter till Konstnärsnämnden vid frågor du ej hittar svar på på Konstnärsnämndens webbplats.

220 miljoner kronor av krisstödet till kulturen kommer att fördelas genom Konstnärsnämnden, Med de nya kriterierna så kan samtliga sökande som uppfyller villkoren komma att tilldelas stipendium.
I vanliga stipendieomgångar bedömer Konstnärsnämnden den konstnärliga kvalitén via arbetsprover. Denna gång bedöms istället om den konstnärliga yrkesverksamheten är på en professionell nivå.
Den konstnär som bedöms vara yrkesverksam på en professionell nivå, anses i detta sammanhang ha en konstnärlig kvalitet som är tillräckligt hög för att kunna tilldelas stipendium om övriga villkor uppfylls.

Krisstipendiet är inte på ett fast belopp. Konstnärsnämnden vill se hur stort behovet är och hur många som ansöker om Krisstipendium 2 innan stipendiesumman fastslås.

Stipendiebeloppet kommer att vara samma för samtliga som beviljas ett stipendium.

Ett svar till “Svenska Tecknare uppmanar – sök Konstnärsnämnden krisstipendier!”

  1. Ni får gärna utveckla detta ”tips”. Jag förstår inte hur detta stipendium skulle vara riktat till ST’s medlemmar? Vi är huvudsakligen yrkesverksamma illustratörer och formgivare som jobbar professionellt mot kunduppdrag. Det står uttryckligen att Krisstipendium 2 riktar sig till ”yrkesverksamma konstnärer på en professionell nivå inom bild och form, musik, teater, film, dans och cirkus…”
    Vidare är förklaringen att, ”En professionellt yrkesverksam konstnär är en person som helt eller delvis kan försörja sig på sin konstnärliga verksamhet och som återkommande låter sin konst möta en publik eller ett konstnärligt sammanhang.” De menar att ”konstnärer” kan använda, ”sin kompetens på många olika sätt, till exempel som pedagog, i reklam eller andra uppdragssammanhang utanför den egna konstnärliga verksamheten. Den som enbart ägnar sig åt uppdrag av detta slag är inte konstnärligt yrkesverksam på en professionell nivå i detta sammanhang och kan därmed inte söka Krisstipendium 2.”  Detta stämmer ju in på oss. Alltså är detta stipendium ej matchat mot våra verksamheter. Men har jag möjligen misstolkat denna information? Har ni fått någon kompletterande information om detta stipendium är värt att söka för ST’s medlemmar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.