Ingrid Vang Nyman, illustration till ”Pippi Långstrump går ombord”, 1946 ©Astrid Lindgren AB, Kungliga Biblioteket, Stockholm. I höst pågår en Vang-utställning på Göteborgs Konstmuseum.

Tips i hösttider!

I Svenska Tecknares månatliga nyhetsbrev brukar vi ha med ett axplock av tips om vad som är på gång som kan vara intressant för Svenska Tecknares yrkesgrupper. I denna månads tipsrad vill vi passa på att berätta om ett par utställningar som pågår just nu samt  tipsa er att kolla in Konstnärsnämndens alldeles nya skrift om företagande och ny forskning om bevarandet av design. Ta del av tipsen för oktober nedan.

Vang Nyman på Göteborgs konstmuseum
I mitten av 1900-talet revolutionerade den danska konstnären Ingrid Vang Nyman hur bilder i barnböcker kunde se ut. Men på vilket sätt och vem var hon egentligen? Den 17 oktober öppnar Göteborgs konstmuseum en omfattande utställning som visar bredden i Vang Nymans konstnärskap. Läs mer om utställningen här.

Föreläsning om Vang Nyman med Gunna Grähs
Ingrid Vang Nyman är nog intressant för enbart sitt konstnärsskap men ur ett Svenska Tecknare-perspektiv även i och med hennes upphovsrättsliga strider. Den 23 februari 2017 spelade vi i BUG´s regi in Gunna Grähs föreläsning om Vang Nymans kamp för erkännande och ersättning. Med hjälp av brevkorrespondens och avtal berättar Gunna Grähs om det stundtals isande maktspelet mellan en av Sveriges största författare och en av våra mest betydelsefulla barnboksillustratörer, och de verkningar Vangs anspråk har haft ända in i våra dagar. Ta del av föreläsningen här.

Illustrationskonst ställs ut i Finland
I Finland anordnas just nu Mikkeli´s 12th Illustration Triennal på Mikkeli Art Museum. Den jurybedömda utställningen visar utvalda bland finska illustratörer. Den svenska illustratören Erica Jacobson är inbjuden som hedersgäst. Utställningen pågår till och med den 25 oktober. Läs mer om utställningen här.

Företagsplanering för konstnärligt yrkesverksamma
Nyligen presenterade Konstnärsnämnden en ny skrift som ska underlätta vid företagande. Du ska kunna hitta svar på frågor som: Vilken företagsform passar mig? Hur bokför jag? Vilka skatter betalar jag som företagare? Hur fungerar trygghetssystemen för företagare? Ta del av skriften här.

Bevarandet av digital design nytt forskningsprojekt vid Beckmans
Ett internationellt forskningsprojekt vid Beckmans Designhögskola vill skapa förutsättningar för bevarandet av digital design för framtiden. Med start i höst kommer Peter Ström, grafisk designer och lektor på programmet Visuell kommunikation, påbörja sitt forskningsprojekt om bevarandet av design för digitala medier. Läs mer om projektet här.

Seriefest i väst
Seriefest i Väst är det nya namnet för Göteborg seriefestival! 19–25 oktober 2020 arrangeras festival kring serier! Huvudarrangör: Seriefrämjandet, med stöd av Kulturrådet. Läs mer här

Textilprojekt ställs ut på Form/Design Center
Missa inte utställningen Brandnäva på Form/Design Center. Textilprojektet och installationen är signerat formgivarduon LantzVarghans bestående av Elvira Varghans och Ivar Lantz. Utställningen pågår till och med den 8 november.
Läs mer om utställningen här.

Olof Landström-utställning på Bror Hjorts hus
På Bror Hjorts Hus i Uppsala pågår i någon vecka till  (tom 11 oktober) en utställning med verk av Olof Landström. Mästerliga originalillustrationer och Bu och Bäs dammsugare. Läs mer om utställningen här

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.