Rekordstor ökning i ersättning till bildskapare

I år fördelar Bildupphovsrätt 30 miljoner kronor i Individuell reprografiersättning (IR) – dubbelt så mycket som förra året. Utbetalningen sker nu i dagarna.

Förutom denna totalt 100%-iga ökning så är även taket för varje utbetalning höjt. Från att tidigare ha gett max 25 000 kronor för bok ligger taket nu på 35 000 kronor. För tidningar och tidskrifter gäller 18 000 kronor (tidigare 15 000 kronor). Pengarna betalas ut 25-28 november.

Skolor, universitet och högskolor betalar årligen en licensavgift för att lärare och elever enkelt ska kunna kopiera och dela bilder lagligt i utbildningen. Bilder används alltmer i undervisning vilket gör att kategorin bildskapare i år tilldelas 31,3 miljoner kronor, en mer än 100 procentig ökning jämfört med 2019.

Men för att få del av pengarna måste en själva söka dem. Detta gör en genom att registrera publicerade bilder till föreningen Bildupphovsrätt, som har hand om fördelningen.

Nästa ansökningsomgång är öppen 15 januari – 31 mars 2021. Mer info om detta kommer längre fram. I kommande ansökningsomgång utökas IR till att omfatta även digitala publiceringar. Av detta skäl har IR-webben varit ”stängd för ombyggnad” hela det här året. Den 15 januari öppnar IR-webben för ansökningar.

Till de som inte sökt i år uppmanar Svenska Tecknare att söka nästa år. Även om potten att dela på varierar en del från år till år är består en stor del av året ökning av generellt höjda anslag, alltså en höjning av ersättningen som ligger kvar även kommande år.

Bildorganisationerna jobbar tillsammans för att du ska få betalt när dina bilder används. Medlemskap i en yrkesorganisation är viktigt, även om det är Bildupphovsrätt som betalar ut pengarna.

Läs Bildupphovsrätts pressmeddelande här.
Har du frågor om IR? Maila: ir@bildupphovsratt.se

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.