Nya krisstipendier på gång!

Fördelningen av regeringens tidigare aviserade krisstöd till kulturen för 2021 har nu meddelats. Konstnärsnämnden och Sveriges Författarfond kommer liksom tidigare fördela medel och öppnar för ansökningar i januari 2021. Svenska Tecknare hoppas på en sökomgång som träffar än fler i vår yrkeskår än tidigare sökomgångar.

I september, i samband med budgetpropositionen för 2021, meddelade regeringen att den skjuter till en extra miljard till kulturen. På fredagens presskonferens presenterade kultur- och idrottsminister Amanda Lind hur pengarna ska fördelas. 154 miljoner kommer fördelas genom Konstnärsnämnden och 20 miljoner genom Sveriges författarfond. Statens kulturråd kommer att fördela 550 miljoner till arrangörer för att kompensera för intäktsbortfall och till särskilda insatser inom det fria kulturlivet. 250 miljoner kronor går till Filminstitutet att fördela. Kultur- och idrottsministern konstaterade att pengarna bör fördelas tidigt under 2021.

Under presskonferensen meddelades även att regeringen beslutat om ytterligare en halv miljard till kulturen, annonserade till februari 2021.

Svenska Tecknare välkomnar ytterligare medel för att verksamheter ska kunna överleva corona-krisen och hoppas få se att krisstöden är träffsäkra för de i våra yrkesgrupper, som ej varit aktuella i tidigare sökomgångar.⁠

De instanser att söka hos som är mest relevanta för Svenska Tecknares yrkesgrupper är medel fördelade genom Sveriges författarfond och Konstnärsnämnden.

Konstnärsnämnden kommer fördela 154 miljoner kronor av de aviserade krismedlen till kulturen för 2021. Utlysningen öppnar i januari. Arbetet för att kunna öppna utlysningen för Krisstipendium 3 har precis satt igång. Mer information om vilka som kan söka och när utlysningen öppnar kommer längre fram. Läs mer på Konstnärsnämndens webb.

Sveriges författarfond kommer fördela 20 miljoner ur regeringens krisstöd och meddelar att medlen liksom i tidigare omgångar ska användas till att stödja med anledning av de ekonomiska konsekvenser som covid 19. De extra stipendierna kommer att vara sökbara för alla författarfondens yrkeskategorier och genrer: författare, dramatiker/manusförfattare, översättare, kulturjournalister samt litterärt verksamma tecknare och fotografer. Fonden meddelar att de under januari månad följer vi upp med fler detaljer kring fördelningen. Läs mer på Författarfondens webb.

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.