Vårens stöd och stipendier

Under våren finns ett antal stipendier och stöd som som är sökbara för er medlemmar. Nedan radar vi upp några av dessa som kan vara bra att ha koll på och som ligger nära i tid.

Stockholms kulturstipendier – sök senast 1 februari

Varje år delar Stockholms stad ut 20 kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, illustration, konsthantverk, musik och litteratur. Stipendiesumman är på 40 000 kr och stipendiet kan sökas av enskilda personer.
Du kan söka stipendiet om du:

* är utbildad inom ett konstnärligt yrke eller har dokumenterad erfarenhet
* har varit verksam i Stockholm det senaste året
* är mantalsskriven i Stockholms kommun
* inte har fått Stockholms kulturstipendium under de tre senaste åren

Ansökningsomgången för kulturstipendier stänger den 1 februari 2021 klockan 15.00. Ansök här.

Konstnärsnämndens krisstöd – sök senast 3 februari

Konstnärsnämndens Krisstipendium 3 är en del av det krisstöd regeringen beslutat om på grund av coronakrisen. Krisstipendiet ska stödja konstnärer med anledning av de ekonomiska konsekvenser som covid-19 medför och är öppen för ansökan till och med 3 februari.

Krisstipendium 3 kan sökas av yrkesverksamma konstnärer på en professionell nivå inom bild och form, musik, teater, film, dans och cirkus. Du ska även vara bosatt eller verksam i Sverige.

Konstnärsnämnden fördelar 154 miljoner kronor av de aviserade krismedlen till kulturen för 2021.

På nämndens webb redogörs för de kriterier för vilka som kan söka samt vanliga frågor och svar. Ansök här.

Kulturrådets krisstöd till särskilda behov i kulturlivet: bildkonst, museer, litteratur med mera – sök senast 2 mars

Kulturrådet har fått i uppdrag att ur krisstödet till kulturen fördela medel till särskilda behov i kulturlivet, med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19. Nu är det dags att söka för kulturområdena bildkonst, form och konsthantverk, museer, föreläsningar, litteratur, läsande med mera.

I detta stöd du stöd för att täcka kostnader och investeringar under 2021. Stödet är brett utformat så att så många verksamheter och grupper som möjligt i kulturbranschen ska återhämta sig och överleva.

Bidraget kan sökas av juridiska personer och enskilda näringsidkare som:

  • bedriver professionell kulturverksamhet, eller
  • är väsentliga för kulturområdet och har sina huvudsakliga intäkter från kulturevenemang, eller
  • bedriver främjande verksamhet inom kulturområdet

För frågor om stödet hänvisar vi till Kulturrådet. På Kulturrådets webbplats finns bra info om hur och om du ska söka i form av  webbinarier om stöden och Q&A´s mm. Där finns även ett test med frågor som ger en bra vägledning om du kan söka detta stöd. Gör testet här.

läs mer och ansök på Kulturrådets webb

Sveriges författarfonds arbetsstipendier – sök senast 1 mars

Två gånger per år kan du som är upphovsperson söka stipendium från Sveriges Författarfond. Det gäller dels arbetsstipendier och den så kallade särskilda biblioteksersättningen.

Alla illustratörer/tecknare, författare, fotografer och översättare som har böcker på skol- och folkbibliotek kan söka.

Arbetsstipendier att söka:
– Femåriga arbetsstipendier
– Tvååriga arbetsstipendier
– Ettåriga arbetsstipendier

Författarfonden har även tilldelats extra medel som innebär att de förstärker stipendieutbudet under den pågående pandemin: samtidigt med de ordinarie stipendierna utlyses därför också extra stipendier på 50 000 kr⁠

Ansökningstid för våren 2021: 1 februari till 1 mars. Ansök här.

IR – Individuell reprografiersättning – sök senast 31 mars

Individuell reprografiersättning (IR) är en ersättning som bildupphovspersoner, som är publicerade i böcker, tidningar och tidskrifter utgivna i Sverige, kan söka.

Pengarna för IR-ersättningen kommer från skolor och högskolor som betalar en årlig avgift till Bonus Copyright Access för att kunna kopiera fritt i undervisningen ur läromedel och andra böcker tidningar och tidskrifter.

En ny anmälnings-site för IR kommer att lanseras i mitten av januari 2021. Ett Mina sidor där du bland annat kan anmäla IR. Sista anmälningsdag är 31 mars 2021, men du måste vänta tills nya Mina sidor lanseras innan du kan börja anmäla dina verk.

Sista ansökningsdatum: 31 mars 2021
Gäller böcker med utgivningsår: 2016-2020
Gäller tidningar/tidskrifter med publiceringsdatum: 2020
Gäller även digital utgivning från 2020

Har du frågor om IR, kontakta Bildupphovsrätt som ansvarar för ansökningsförfarandet. Ansök om IR-ersättning här.

Omsättningsstöd för enskilda näringsidkare 

Näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av coronapandemin kan ansöka omsättningsstöd. Det innebär att du kan få ersättning med upp till 75% av det du har tappat i omsättning. För att ta del av stödet måste du ha haft en omsättning om minst 180 000 kronor föregående år. Stödet kommer vara uppdelat i tre stödperioder; mars – april 2020, maj 2020 och juni – juli 2020 samt enligt besked efter det även för perioden augusti – december samt perioden januari – februari 2021.

Till skillnad från det sk omställningsstödet beräknas detta stöd inte på fasta kostnader, utan baseras enbart på den tappade omsättningen.

Här kan du läsa om stödet mer i detalj. Sista ansökningsdag för perioden mars till juli 2020, är 31 januari 2021.  Till ansökan på Boverket.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.