Josefine Engström, ordförande. Foto: Anneli Nygårds.

Bildskapare ska nu få ersättning för privatkopiering

Positiv nyhet! Nu ska bild inkluderas i den så kallade privatkopieringsersättningen (PKE) som tillverkare av teknik (mobiltelefoner, dvd-spelare etc) betalar för att de tillhandahåller produkter som gör det möjligt för privatpersoner att kopiera upphovsrättsskyddat material. Det slås fast i en ny utredning.

”Det här är en fråga som Svenska Tecknare arbetat med länge. Därför är det otroligt glädjande att utredaren uppmärksammar att bild är det som privatkopieras allra mest. Det här innebär att bildskapare äntligen kommer att få ta del av de pengar som organisationen Copyswede fördelar. Svenska Tecknares arbete med PKE-frågan kommer fortsättningsvis att fokusera på att dessa belopp blir så höga som möjligt för att säkerställa att våra medlemsgrupper får den kompensation de har rätt till”, säger Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare.

Enligt en undersökning i utredningen uppger 71 procent av respondenterna att de kopierat bild, att jämföra med 58 procent för ljud och 57 procent för text. Ta del av hela utredningen på regeringens webbplats.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.