Ur Mats Källblads serie Vimmelgrind: Aurora och traktor.

Mats Källblad tilldelas Prisa! – nytt stipendium från Svenska Tecknare

Svenska Tecknares nyinstiftade stipendium Prisa! går till serieskaparen Mats Källblad. Stipendiet är en meritutmärkelse till ”en utövare som är över 40 år och som främjat Svenska Tecknares yrkesområden under en längre tid”. Här gratulerar vi stipendiaten. 

Stipendiejuryns motivering:
”Sedan debuten 1992 med humorserien Sture Stelben i tidningen MC-folket har Mats Källblad skapat en riklig produktion av seriealbum, som med stort engagemang, mycket ömhet och medkänsla skildrar arbetarklassen på landsbygden. Vi imponeras av en idog berättare och briljant tecknare. Prisa! 2022 går till Mats Källblad, en solidarisk kollega och kreativ kraft i vår bransch.”  

Här kan du läsa mer om stipendiet Prisa! och om juryn.

Hej Mats, första mottagaren av Svenska Tecknares årliga stipendium Prisa!, hur känns det?
Jätteroligt! Jag är både glad och rörd. Det känns väldigt hedrande att uppmärksammas av tecknarnas eget förbund. 

Vad i din rikliga produktion har varit det roligaste att göra?
Det är nog serien om Polly. Där fogade jag samman så många olika erfarenheter både i bild och berättande.

Polly – tar ingen skit. Mats Källblad 2020.

En stor inspiration har för mig varit de nyare franska tecknarna, personer som exempelvis tecknarna Christophe Blain och Manu Larcenet och färgläggaren Walter Pezzali som utvecklat det klassiska seriealbumformatet med spännande tuschteknik och färgläggning. Att teckna blir för mig mer och mer intressant för varje år som går. 

Ur Polly (2020). Garaget.

Hur ser en typisk arbetsprocess ut för dig?
Eftersom jag gör både skämtserier och längre berättelser så ser det lite olika ut, men oavsett är tankearbetet alltid tidsmässigt den största delen av ett projekt. Mycket av det jag gör bottnar i livet för arbetarklassen på landsbygden, och en drivkraft är att rita serier som jag själv hade velat läsa som ung. 

Framtidsplaner?
I byrålådan finns några spännande projekt, men för närvarande fokuserar jag på Polly där det finns så mycket mer att berätta. Den andra boken är på gång och jag skriver på en tredje just nu. 

Stipendiet delas ut den 22 november på SN/, Stora Nygatan 7 i Stockholm klockan 17.00–19.00. Läs mer och anmäl dig för att delta.

Mats Källblad

Mats Källblad är serietecknare, född 1969 och uppvuxen i Osby, numera baserad i Malmö. Förutom långa seriealbumsprojekt som Polly och Vimmelgrind arbetar han löpande med humorserierna Sture Stelben i tidningen MCFolket och Påväg i Transportarbetaren.  

Vimmelgrind 4: Gränslösa (2021).

Omslag: Hundra år i samma klass (2014).

Ur Hundra år i samma klass (2014).

 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.