Måla sitt liv: Charlotte Salomons liv och konst, av Maria Modig. Formgiven av Conny Lindström.

Måla sitt liv – digitalt samtal om Charlotte Salomons liv och konst

Välkomna att ta del av ett digitalt samtal med författaren Maria Modig om konstnären Charlotte Salomons livsverk.

I den första boken på svenska om konstnären Charlotte Salomon skildrar Maria Modig bakgrunden till Charlotte Salomons omfattande verk Liv eller teater?. Det är ett unikt livsverk och kan som helhet vara en konstnärlig före­gångare till dagens autofiktiva seriebildromaner.

Tisdag 31/1 kl. 15.00 berättar Maria Modig mer för Svenska Tecknares medlemmar och andra intresserade om Charlotte Salomon.

I sitt omfattande konstverk undersöker konstnären de stora livs­frågor som kristalliseras ur familjens hemligheter samtidigt som nazismens eskalerande terror jagar henne i det dagliga livet. Hon prövar olika konstformer och utvecklar sitt bildskapande till en helt egen profil.

Liv eller teater? blir hennes väg att hantera och bearbeta sitt liv och familjens arv tyngt av många självmord, bland annat hennes egen mammas, som förtigits och förnekats för henne.

Charlotte Salomon föddes i en judisk familj 1917, i Berlin. Vid 16 års ålder utestängs hon och hennes familj från utbildning och arbete. De förföljs och fadern interneras. Hon flyr till sina morföräldrar i Nice och staden blir under några år en fristad för henne. Efter krigsutbrottet 1939 blir det mer hotfullt även i Nice. Ur sitt kaos av personliga erfarenheter och minnen bygger hon ett drama som hon färdigställer innan hon grips av Gestapo. Hon mördas i Auschwitz i oktober 1943.

Maria Modig har bakgrund i filosofi och beteendevetenskap och har bland annat varit ut­bildare, journalist och chefredaktör för facktidskrifter.

Mer information

Vad: Digitalt samtal om Charlotte Salomon
När: Tisdag 31/1 kl. 15.00 – 16.00
Hur: På Zoom, delta via denna länk
Övrigt: Samtalet är kostnadsfritt och öppet för alla, även om du inte är medlem i Svenska Tecknare

Maria Modig. Foto: Daniel Modig.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.