Sandra Nolgren, verksamhetsledare. Foto: Anneli Nygårds.

Svenska Tecknare bidrar till återuppbyggnad av barnbibliotek i Ukraina

Svenska Tecknare stödjer insamlingskampanj initierat av IBBY Sverige (International Board on Books for Young People), för återuppbyggnaden av ukrainska barnbibliotek som förstörts i kriget.

Rysslands invasion av Ukraina har pågått i ett år. Kriget har medfört död, sorg och mänskligt lidande. I tragedier som dessa drabbas framför allt de unga. En av de saker som idag saknas för många barn i Ukraina är böcker och många barnbibliotek har förstörts i kriget.

IBBY Sverige har därför initierat insamlingskampanjen – ”Ett barnbibliotek i resväskor – för barn på flykt i Ukraina”. Kampanjen sätter barn, barnlitteratur och barnbibliotek i blickfånget med syftet att stärka de ukrainska barnens framtidstro och ge tröst i stunden. Projektet drivs av Yulia Vasilenko, tidigare ansvarig för barnbiblioteket i Mariupol vilket nu vilar i ruiner.

–  Svenska Tecknare stöttar IBBY:s insamlingskampanj genom att sprida information och skänka 10 000 kr till insamlingen säger Sandra Nolgren, verksamhetsledare på Svenska Tecknare.

Under perioden 17 februari till den 24 september 2023 kommer IBBY att intensifiera sina ansträngningar. Detta sker i samarbete med Svenska barnboksakademin, Svensk biblioteksförening, Författarförbundets barn- och ungdomssektion: BULT, Svenska Förläggarföreningen och Svenska Tecknare. Insamlingen avslutas i samband med bokmässan i Göteborg.

Det är enkelt att bidra till insamlingen: Swisha 1230588442. Alla insamlade medel går oavkortat till IBBY Ukraina och projektet. Varje månad kommer det även att redovisas hur de insamlade medlen används i Ukraina.

För mer information kontakta info@ibby.se

Läs mer om projektet på insamlingskampanjens sidor på IBBY.se /ukraina.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.