Josefine Engström, ordförande Svenska Tecknare. Foto: Anneli Nygårds.

”Grafikens Hus är en viktig institution för illustration och bildkonst”

Grafikens Hus är en viktig institution för Svenska Tecknares yrkesområden i egenskap av att vara det enda museet för grafisk konst i Sverige, kommenterar Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström, med anledning av beskedet om att en ny museibyggnad för Grafikens Hus i Södertälje har stoppats.

”För åtta år sedan brann museets lokaler i Mariefred tragiskt ned tillsammans med all konst, hela verkstaden och museets samlingar. Efter branden kontaktades Grafiken Hus av Södertälje kommun med erbjudandet om att skapa nya museilokaler i den kommunalägda industrilokalen Gjuteriet, som bevaras av kulturhistoriska skäl. I väntan på att ombyggnationen ska bli klar har Grafikens Hus drivit mobil verksamhet med bas i Södertälje och varit lojala kommunen. I lokal samverkan har man bedrivit ett brett program med stort fokus på verksamhet för barn. Genom sin verksamhet har man bidragit till att skapa ett positivt klimat i Södertälje med många nationella och internationella inresande.

Men nu beslutades det tragiskt nog av Södertäljes kultur-och fritidsnämnd att kommunen inte längre vill stå för sin utlovade del av hyreskostnaderna. Kommunen uppger att man behöver satsa på skolan i stället och ställer därmed kulturen mot välfärdsinrättningar.

Det verkar vara en trend i tiden att se kultur som en lyx för få (tänk exempelvis på Norrköping). I stället för en viktig demokratiserande samhällsfunktion och något som faktiskt alla har rätt till, enligt de nationella kulturella målen.

Man inser inte vilken positiv effekt ett museum med trettio års erfarenhet bakom sig kan ha på hela staden, och att det är av betydelse att museet har starkt regionalt och statligt stöd. Det finns åtskilliga exempel på hur en stark konstscen kan lyfta en hel stad, som i Bilbao där Guggenheim museets närvaro har förvandlat staden från en utdöende industristad till ett blomstrande turistmål. Ett annat exempel är just Norrköping, som på 90-talet var en stad som förknippades med en förfallande textilindustri, för att vända det gjordes medvetna satsningar på kultur, som också lyckades.

Visst är det tuffa tider då alla måste bidra och visst är Gjuteriets hyreskostnader höga. Men de höga hyreskostnaderna beror till stor del på att kommunen inte underhållit fastigheten som sig bör och eftersom det är en kommunalt ägd byggnad inkluderas renoveringskostnaderna i hyran. Men det snudd på ironiska är att kommunen fortsättningsvis måste stå för hyreskostnaderna, oavsett om Grafikens Hus flyttar in eller inte, såvida inte en privat aktör flyttar in. Så det är nog inte för långdraget att sammanfatta att gårdagens beslut egentligen beror på ett kulturförakt?

Varför kulturen har blivit en slagpåse tål att funderas på, men ett samhälle utan enbart kommersiell kultur, må så vara i form av grafik, film eller musik, är ett samhälle som inte mår bra”.

/Josefine Engström, ordförande i Svenska Tecknare.

Läs också formgivaren och utbildaren, Maryam Fannis debattinlägg i Kunstkritikk som skrivits under av Josefine Engström och 70 andra konstnärer, rektorer, formgivare, verksamhetsledare inom bild- och formområdet.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.