Prata! är en samtalsserie som genom inbjudna gäster fördjupar frågeställningar och aktuella ämnen kring vårt yrkesutövande och bransch, både på hemmaplan och internationellt.
Samtalen är öppna och gratis för alla och äger rum på regelbunden basis runtom i Sverige.

Gratisarbetets pris

Svenska Tecknare har under 2014 uppmärksammat kraven på illustratörer och formgivare att ställa upp gratis. Därför att projektet inte har någon budget, därför att det är ett gott ändamål, eller bara för att det är så ”roligt” och ”bra att synas”. Underminerar detta hela branschens möjligheter att ta betalt? Urholkar ”gratiskulturen” synen på vår professionalitet?

Å andra sidan: Finns det sammanhang där det är rätt att bidra utan att ta betalt, kanske för att man är engagerad i en fråga? Hur vet man vilket som är rätt tillfälle? Vad är skillnaden mellan att man marknadsför sig och att man blir utnyttjad? Det här är frågor som väcker starka känslor som vi samtidigt ofta undviker att diskutera. Någon kanske inte vill berätta att man gjorde det gratis. En annan vill inte verka girig. En tredje oroar sig för att själva diskussionen öppnar för mer gratisarbete. Men om vi ska kunna organisera oss för bättre villkor, måste vi också våga ta diskussionen om gratisarbetets pris.

Medverkande:

Linda Spåman, författare, konstnär, scenograf och illustratör. Hon debuterade 2005 med serieromanen Kötthuvudet. 2012 utkom Misslyckat självmord i Mölndals bro som vann guld i Svenska Tecknares tävling Kolla! året efter. 2012 mottog hon också pris ur Albert Bonniers stipendiefond för yngre och nyare författare. 2013 släpptes BRF Ensamheten.

Lennart Eng, illustratör och bilderboksskapare. 1996 fick Lennart Eng Libers läromedelspris. År 2000 vann han Opals faktabokstävling med boken Myra. År 2003 nominerades hans bok Valdemar i världshavet till Augustpriset. Sedan 2006 är Lennart Eng ordförande i styrelsen för Svenska Tecknare. Han sitter dessutom med i juryn för ALMA (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne).

Åsa Anesäter, förbundsjurist på Svenska Tecknare.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.