Foto: Jenny Gustafsson

Prata!-premiär i Göteborg om Gratisarbetets pris

Prata! om Gratisarbetets pris gick av stapeln 15 mars på Pustervik i Göteborg och var välbesökt med högt till tak och en engagerad publik. I panelen satt fantastiska Linda Spåman författare, konstnär, scenograf och illustratör; Lennart Eng illustratör och ordförande i Svenska Tecknare och vår eminenta jurist Åsa Anesäter.

Svenska Tecknare har under våren uppmärksammat kraven på illustratörer och formgivare att ställa upp gratis. Därför att projektet inte har någon budget, därför att det är ett gott ändamål, eller bara för att det är så ”roligt” och ”bra att synas”. Underminerar detta hela branschens möjligheter att ta betalt? Urholkar ”gratiskulturen” synen på vår professionalitet? Om detta handlade samtalet och det motsägelsefulla i sammanhanget att det kan finnas sammanhang där det är rätt att bidra utan att ta betalt, kanske för att man är engagerad i en fråga? Hur kan man motverka att bli utnyttjad och urholka marknaden trots dessa ”gratisjobb”.

Medverkande
Linda Spåman
, författare, konstnär, scenograf och illustratör. Hon debuterade 2005 med serieromanen Kötthuvudet. 2012 utkom Misslyckat självmord i Mölndals bro som vann guld i Svenska Tecknares tävling Kolla! året efter. 2012 mottog hon också pris ur Albert Bonniers stipendiefond för yngre och nyare författare. 2013 släpptes BRF Ensamheten.

Lennart Eng, illustratör och bilderboksskapare. 1996 fick Lennart Eng Libers läromedelspris. År 2000 vann han Opals faktabokstävling med boken Myra. År 2003 nominerades hans bok Valdemar i världshavet till Augustpriset. Sedan 2006 är Lennart Eng ordförande i styrelsen för Svenska Tecknare. Han sitter dessutom med i juryn för ALMA (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne).

Läs Lennarts artiklar om gratiskulturen.
Gratiskulturen och yrkesrollen
Gratisjobb – sanning och konsekvens

Åsa Anesäter, förbundsjurist på Svenska Tecknare.

Se alla bilder.

Foto: Jenny Gustafsson

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.