”Älska dina karaktärer!”

Karin Ahlin rapporterar från Svenska Tecknares barn- och ungdomsgrupps workshop med Kitty Crowther i Umeå den 13 februari.

Tjugofem illustratörer från hela landet sitter på Sliperiet i Umeå och stirrar på sin ena hand och går upptäcktsfärd bland dess linjer, fåror, toppar och dalar. Den ena handen tecknar av den andra handen och ingen tittar på sitt papper. Kitty Crowther håller en workshop, ”Catching Stories”, och hon säger att allt börjar i handens arbete. Så dagens arbetspass börjar med att handen får all uppmärksamhet, och papper i hela rummet fylls med fantastiska bilder på händer.

collage_kitty

En workshop med Kitty lockar. Det är sällan man får möjlighet att ha en heldag där man med en så prisbelönt och uppmärksammad bilderboksskapare får möjlighet att slipa sin förmåga att tänka kring bilder och historier. Det är intensivt, och Kitty är mån om att hålla koncentrationen på topp hela vägen. Varken mobiltelefoner eller samtal är tillåtna, alla ska vara helt inne i sitt tecknande – något som alla köper in på utan att protestera. Efteråt är det många som uttrycker sitt gillande och säger att det varit oerhört inspirerande och att de fått massa idéer att ta med sig in i sin egen undervisning.

Kitty betonar vikten av att älska sina karaktärer. Man lever med dem så länge under skapandet av boken, så det är viktigt att kärleken finns där. Hela dagen utgår från ett bilderbokstänk. Alla papper viks på mitten för att påminna om att man behöver förhålla sig till ett uppslag. Vem är det som kommer in på scenen, och var ska den placeras? Vad är det för djur som dansar in på pappret? Vilket djur skulle du vilja umgås med, leka kurragömma med, och dricka te med?

kitty_4.2_456

På Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn visas just nu utställningen Det var fyra gånger… där Kitty och tre andra konstnärer från fyra europeiska länder visar egna böcker och samarbeten som är gjorda specifikt för utställningen. Kitty visar utställningskatalogen och låter deltagarna prova på några av de metoder som de fyra jobbat med. Det laboreras kring gemensamma skogar och skapas mönsterbilder på temat The beginning of the world. Det tecknas i lager på lager på gemensamma teckningar. Det blir bilder där nya berättelser uppstår.

Barn- och ungdoms gruppen (BUG) nystartar
Under 2015 gör Svenska Tecknares barn- och ungdomsgrupp (BUG) en nystart. Workshopen med Kitty Crowther i Umeå är en av satsningarna som det nya året startar med. I BUG sitter Siri Ahmed Backström, Anna Bengtsson, Katarina Strömgård, Henning Trollbäck och gruppen leds av Karin Ahlin.

kitty_5_456

Text och foto: Karin Ahlin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.