Foto: Jenny Gustafsson

Tankeväckande Prata! Om satir på Kulturhuset

Lördagen den 7 mars var det dags för årets första Prata! Om satir på Kulturhuset. Det blev ett intressant, ödmjukt och utvecklande samtal om satir med olika infallsvinklar om dess handlingsutrymme, kraft och mycket mycket mer. Snart publicerar vi en pod från samtalet här på webben.

Foto: Jenny Gustafsson

Sahar Burhan om frånvaron av satir i en av dagens morgontidningar. Foto: Jenny Gustafsson

Samtalet berörde frågor som: Hur ser den politiska illustrationen och satiren ut idag i Sverige? Var finns den? Har det ändrats och hur kommer det att se ut i framtiden? Hur är det att arbeta som satirtecknare idag? Detta men också om medvetenheten kring bildspråk och bildens kraft och om yttrandefrihet.

– Karikatyr -och satirtecknare har alltid gått över gränser, innan och efter Charlie Hebdo attentatet, det är en styrka och en nödvändighet. Idag är behovet att kunna samlas och diskutera större än någonsin för att kunna stärka och utveckla scenen för tecknad karikatyr- och satirkonst, säger Sahar Burhan, satirtecknare och konstnär som flytt sitt hemland Syrien med anledning av sin konst, en av de medverkande i Prata! Om satir.

I panelen: Sahar Burhan satirtecknare, Andreas Berg professor i illustration Kunsthøgskolen i Oslo, Johannes Klenell redaktör och förläggare på förlaget Galago, Karin Sunvisson frilansande illustratör och grafisk designer utbildad i Paris och bosatt i Belgrad.

Samtalsledare var: Somar Al Naher, frilansjournalist

Ett stort tack till alla medverkande.

Foto: Jenny Gustafsson

Andreas Berg, Karin Sunvisson och Johannes Klenell. Foto: Jenny Gustafsson

Ta del av alla bilder från årets första Prata! här. Inom kort finns samtalet som pod här på www.svenskatecknare.se. Nästa Prata! äger rum i Göteborg den 25 april. Mer info kommer inom kort.

Foto: Jenny Gustafsson

Gunilla Hagström mfl i publiken. Foto: Jenny Gustafsson

Foto: Jenny Gustafsson

Diskussioner fortsatte efter panelsamtalet. Karin Sunvisson och Robert Nyberg mfl. Foto: Jenny Gustafsson

Prata! är en samtalsserie som genom inbjudna gäster fördjupar fråge-ställningar och aktuella ämnen kring vårt yrkes-utövande och bransch, både på hemmaplan och internationellt.

Samtalen är öppna och gratis för alla och äger rum på regelbunden basis runtom i Sverige.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.