Illustration: Sara Olausson

En osynlig illustratör till

Nu har det hänt igen: Ännu en gång osynliggörs vår yrkeskår, denna gång av Jonas Thentes recension av ”Levanten” av Mircea Cartarescu, i dagens DN. Recensionen var ovanligt lång, 5500 tecken, så man undrar hur fördelningen var mellan text och bild. Här är sammanställningen: Text: 5500 tecken Bild: 0 tecken

Albert Bonniers Förlag har anlitat illustratören Fredrik Tjernström för att göra helsidesillustrationer som inleder varje kapitel. Man är så nöjda med illustrationerna att de även kommer ställas ut.

Bidrar illustrationerna till berättelsen eller läsningen? Påverkar de läsupplevelsen? Gör de någon skillnad för texten? Skulle verket vara detsamma utan dem? Det får vi inte veta. Visst är Levanten ett verk som klarar sig bra utan bilder, men för oss som följer kulturjournalistikens och kritikens brist på bildkritik är det tråkigt att behöva se ännu ett exempel på hur illustrationen helt osynliggörs.

”Att illustratörens namn helt faller bort och att illustrationerna alls inte nämns är tyvärr ett etablerat mönster. Det är skamligt att se att det händer igen och igen. Det är inte okej att text och författare konsekvent värderas högre än illustrationer och illustratörer, här måste ske en förändring” säger Karin Ahlin, ordförande i Svenska Tecknare.

På bokmässan som nyligen avslutades hade vi två montersamtal som behandlade frågan om varför illustrationen och illustratören inte tillåts ta plats, varken i samtalet om litterära verk eller i dess marknadsföringen. Inte ens om det rör så visuella verk som serier och bilderböcker. Först mötte vår jurist Åsa Anesäter nätbokhandeln Adlibris Isabel Rodrigo samt Bokinfos Maria Börman för att prata om varför illustratören faller bort ur nätbokhandlarna. Därefter träffades Nina Hemmingsson (konstnär) och Thomas Olsson (konstkritiker) och samtalade med Ika Johannesson (kulturjournalist), om varför bildkritiken i Sverige är så undermålig/obefintlig. Vi kommer lägga upp dessa samtal på webben i sin helhet så småningom, så ni kan höra vad som sades.

Tills dess vill Svenska Tecknare gärna uppmuntra till kontakt med DNs kulturchef Björn Wiman (bjorn.wiman@dn.se) för att få till en ändring.

Här är recensionen
Illustratör Fredrik Tjernströms hemsida: agentbauer.com/illustrators/fredriktjernstrom

Omslagsillustration: Fredrik Tjernström. Formgivare: Eva Wilson

Omslagsillustration: Fredrik Tjernström. Formgivare: Eva Wilson

Ett svar till “En osynlig illustratör till”

  1. Hans Cogne skriver:

    Samma sak gäller tyvärr formgivare. Jag vet inte hur många gånger jag har läst recensioner där recensenten hyllar formgivningen, men ändå inte nämner formgivarens namn. En fullständigt obegriplig nonchalans!
    Föreställ er att en recensent enbart skulle skriva om en boks fantastiska formgivning, utan att nämna författaren…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.