Bild: Tyra von Zweigbergk

Sociala medier och upphovsrätt

Senaste tiden har Svenska Tecknares jurister fått mycket frågor om hur det egentligen är med rätten till bilder på sociala medier. Föreningen får alltid frågor i ämnet men att det är extra många som funderar på det nu kan bero på att det florerat ett rykte om att man genom att klistra in en status som säger att du nekar Facebook rätten att använda dina bilder och personuppgifter på skulle ha någon verkan. Svenska Tecknare vill liksom flera andra gjort tydliggöra att statusen är effektlös och saknar juridisk bäring.

Svenska Tecknares jurist Åsa Anesäter förklarar – När du går med i Facebook går du också med på vissa villkor, du ingår ett avtal med Facebook. I detta avtal ingår en rad olika rättigheter för Facebook att använda ditt material. När du lägger upp material på Facebook så ger enligt det avtal du  har med Facebook att Facebook har en icke-exklusiv, överföringsbar, vidarelicensierbar, royaltyfri, global licens att använda allt skyddat innehåll som du publicerar på eller i anslutning till Facebook. Det här avtalet upphör att gälla när du tar bort ditt skyddade innehåll eller ditt konto, förutsatt att innehållet inte delats med andra som inte tagit bort det.

Facebook får alltså en stor kaka av den del av upphovsrätten som kallas den ekonomiska upphovsrätten, rätten att sprida materialet på olika sätt och rätten att sälja vidare bilderna till en annan part utan att du behöver tillfrågas och utan att du ersätts för detta. Och det handlar om icke-exklusiva rättigheter, dvs du själv kan fortfarande sälja samma användning som du delat med dig av till Facebook till dina kunder/uppdragsgivare. Sedan finns det en ideell rätt, dvs den rätt du har som upphovsperson att bli namngiven. Den rätten går inte att avtala bort, inte på Facebook och inte i några andra sociala medier heller.

De villkor du har gått med på när du signade upp på Facebook slutar inte att gälla för att du som användare skriver att du inte vill att de ska gälla, dvs att skriva in olika saker i statusuppdateringen som går emot det avtal du har med Facebook funkar inte.

PS. Det är ungefär samma villkor för Twitter, Instagram, Linked-in och Pinterest, alltså en långtgående rätt att använda dina bilder utan ersättning men med en rätt att bli namngiven.

Läs även klargörande texter av Svenska Tecknares jurister Åsa Anesäter och Emma Jarl.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.