Svenska Tecknare uppmanar medlemmarna att inte skriva på Allers nya avtal

Aller Media har nyligen gått ut med ett avtal till flera av föreningens medlemmar. Svenska Tecknare uppmanar medlemmarna att inte skriva på avtalsvillkoren eftersom de omfattar varje leverans av material som illustratören gör och med full nyttjanderätt inom hela koncernen. Ett väldigt stor nyttjande i relation till den ersättning som utgår. Svenska Tecknare tittar på avtalet tillsammans med andra berörda organisationer och har ett möte inbokat med Aller Media efter jul och nyår.

Aller Media är enligt egna uppgifter ”Sveriges marknadsledande aktör inom populärpress” och säljer 68 miljoner tidningar om året. Inom Aller Media huserar tillexempel Allers, Hemmets Veckotidning, ELLE, Café,  Svensk Damtidning, ELLE Decoration, Må Bra, Hänt i Veckan, Femina och Residence. På Aller Medias hemsida står det att i snitt 3,2 miljoner svenskar läser en eller flera av de ca 40 tidningar som ges ut av Aller media varje månad. Användningen i det avtal som svenska Tecknares medlemmar har fått när de fått uppdrag av Aller Media medlemmar är väldigt stor i förhållande till ersättningen. Aller Media får  använda materialet obegränsat inom Aller Media men också inom alla verksamheter inom ALLER HOLDING i alla former av medier digitalt som analogt.

De frågor Svenska Tecknare har fått in frågor från flera medlemmar ser ut ungefär så här:

– Hej! Jag har precis fått ett nytt avtal av Aller Media som gäller mina illustrationer, och som jag tolkar det vill de ha väldigt mycket rättigheter. Jag har tidigare jobbat med dem och alltid då sålt en illustration till en text, till ett publiceringstillfälle. Tolkar jag det rätt när det verkar som att det nu står att de kan använda bilderna till alla sina tidningar, utan att betala för det, om de vill och när de vill?

Och svaret är att det stämmer. Aller Media betalar en summa och får använda materialet fritt i den egna koncernen. Avtalet är inte skäligt eftersom ersättningen inte står i relation till användningen.

Andra förbund har även de gått ut och varnat sina medlemmar för avtalet, så här säger Journalistförbundets jurist Olle Wilöf om avtalet:

”Fokus verkar ligga på återanvändning inom koncernen, och där är ersättningen noll kronor. För bilder blir avtalet särskilt problematiskt. Där kan det ju till och från bli aktuellt med genrebildsanvändning, som här ger noll kronor i ersättning.”

Här kan du läsa vad Journalistförbundet säger i sin helhet:
Och Svenska Fotografers förbund:
Svenska Tecknare tittar nu på avtalet tillsammans med andra berörda organisationer har ett möte inbokat med Aller Media efter jul och nyår. Vi återkommer i frågan!

2 svar till “Svenska Tecknare uppmanar medlemmarna att inte skriva på Allers nya avtal”

 1. Anna Sjölin skriver:

  Har också skrivit på i något sorts förvirrat tillstånd av att jag var tvungen. Vad gör man? Kommer detta att rivas upp eller?
  Anna

 2. Åsa Anesäter, jurist Svenska Tecknare skriver:

  Hej Anna,

  Det är inte alls konstigt att du skrivit på. Det står tydligt i Aller Medias brev till er frilansare att de enbart kommer att fortsätta att köpa in material från de frilansare som har skrivit på deras ramavtal. Med de premisserna blir det lätt så att en skriver på.

  Eftersom vi i dagsläget för diskussion med Aller Media är det inte möjligt att säga om vi kommer komma frammåt eller inte gällande avtalet.Vi återkommer om hur diskussionerna landar.

  Vad gäller din fråga om avtalet kommer rivas upp så är huvudregeln den att ett påskrivet avtal gäller. Sedan kan det finnas omständigheter som skulle kunna göra avtalet ogiltigt. Hör gärna av dig till mig så kan vi prata vidare om just ditt ärende.

  Vänligen
  Åsa Anesäter, jurist Svenska Tecknare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.