Fv. Jeanette Milde, illsutratör, Marika Lagercrantz, KLYS, Ingrid Flygare, illustratör, Ola Öhlin, projektledare, Mattias Käll, illustratör och grafisk formgivare. I förgrunden Karin Ahlin ordförande Svenska Tecknare

Nätverk för nyanlända

Svenska Tecknare har initierat ett projekt för att se över finansiering och samarbeten kring ett projekt som syftar till att lokalisera nyanlända kulturarbetare. Nu är projektet i gång med Ola Öhlin som projektledare.

Projektet mål är att utveckla plattformar och modeller för att underlätta för nyanlända som är bild- och formutövare att komma i kontakt med svenska kollegor och etablera en yrkesidentitet i Sverige. Projektet gäller från Svenska Tecknares sida främst illustratörer och formgivare, men vi avser att bygga nätverket på ett sådant sätt att det möjliggör för alla former av kulturarbetare att delta.  Svenska Tecknare har idag en dialog om samverkan med bland annat KLYS.

Projektledare är Ola Öhlin som under tio år har arbetat med projekt kring integration/samverkan inom kultursektorn i Östergötland och Sörmland. Enligt statistik från bland annat Myndigheten för kulturanalys är kultursektorn en av de branscher som minst speglar samhällets etniska och kulturella mångfald. Det är en trend detta projekt avser att bryta.

Projektets har som syfte att lokalisera utlandsfödda kulturarbetare, bygga strukturer för arbetet med nätverk mellan kulturarbetare aktiva i Sverige och kollegor som nyligen kommit till Sverige, bygga naturliga mötesplatser för diskussion och samtal för att lyfta enskildas och branschens behov, samt påverka strukturer som verkar segregerande.

Genom projektet öppnas även portar för internationella och interkulturella samarbeten och nätverk.

Vill du arbeta med Nätverk för nyanlända?
Som enskild medlem i Svenska Tecknare kan du ta aktiv del genom att anmäla sig som mentor för att träffas som kollegor, ta en fika, gå på museer, träffas i ateljén för utbyten av tankar, erfarenheter och nätverk m.m.

Några har kanske även möjlighet och vilja att emot praktikanter, man kan redan nu kontakta sitt lokala Arbetsförmedlings kontor för att komma i kontakt med lämpliga personer.

Är du intresserad att medverka eller har frågor kontakta då:
info@svenskatecknare.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.