Illustration: Johanna Hellgren

Snöbollen – årets svenska bilderbok 2015 går till Johanna Hellgren och Tove Pierrou

Grattis till Johanna Hellgren och Tove Pierrou för priset Snöbollen – Årets svenska bilderbok – för ”Småkrypsboll”! Priset delas ut den 18 mars på Umeås internationella litteraturfestival. Bilder från boken visas på Bildmuseet i Umeå.

Juryns motivering lyder:
”Tove Pierrou, som här debuterar som författare, och bildskaparen Joanna Hellgren berättar i Småkrypsboll en tänkvärd antihjältehistoria om hur en omotiverad och drömmande liten fotbollspojke som kliver av sin match, kan få omgivningens tysta acceptans och respekt. Oväntade bildlösningar, originella perspektiv, annorlunda kolorit och stark naturkänsla i bilderna samverkar på ett fruktbart sätt med den effektiva och sakliga textens många humoristiska undertoner till en ovanligt charmig och tidlös bok.”

Författarna tar emot priset i mars 2016 under Littfest – Umeås Internationella Litteraturfestival, fredag 18 mars kl. 14:00 i Umeå Folkets Hus. Samma helg öppnar en utställning med bilder ur boken på Bildmuseet. Vid vernissagen på söndag 20 mars kl 14:00 finns Joanna Hellgren på plats för att berätta om sin och Tove Pierrous bok.

Snöbollen – årets svenska bilderbok är ett nationellt bilderbokspris med syfte att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk och uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser, både vad gäller innehåll och form.
Prissumma: 50 000 kr

Bakom priset står Krumelur – föreningen för unga ord i norr i samarbete med Svenska Tecknare, Umeå kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet, Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Länsbiblioteket i Västernorrland och Littfest – Umeå Internationella Litteraturfestival.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.