Litteraturfestival i Umeå 17-20 mars

17-20 mars hålls den årliga litteraturfestivalen i Umeå. I mängden spännande teman och intressanta författare från många länder finns också något specifikt för BUG:s bildinriktade medlemmar.

På fredagen sker högtidlig prisutdelning av Snöbollen (kl 14 i Umeå Folkets hus) – priset som ”vill tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form”. 2015 års bästa svenska bilderbok blev Småkrypsboll av Tove Pierrou och Joanna Hellgren. Ur prismotiveringen: ”Oväntade bildlösningar, originella perspektiv, annorlunda kolorit och stark naturkänsla i bilderna samverkar på ett fruktbart sätt med den effektiva och sakliga textens många humoristiska undertoner till en ovanligt charmig och tidlös bok”.

På Bildmuseet öppnar (söndagen 20 mars kl 14) en utställning med Joanna Hellgrens bilder ur Småkrypsboll. Hon kommer att vara där då och prata om sitt bildarbete. Museet fortsätter sen bilderbokstemat i sin verkstad fram till 24 april.

I Tonsalen i Folkets hus kommer att finnas fler bilder av Joanna Hellgren – svartvita teckningar ur nyutgåvan av Katitziböckerna. I ett programinslag på fredagen (18 mars, kl 12) berättar hon om arbetet med att illustrera Katarina Taikons böcker.

Mellan bilderbok och serie är steget kort – flera sysslar numera med båda delarna. De serieskapare som finns i Littfests olika programpunkter vänder sig i allmänhet till vuxna läsare (men läses också av ungdomar).

Sara Granér tar sig an frågor om ekonomisk makt och människans utsatthet i rymden, bland annat (fredag kl 21, Studion). Mats Jonsson pratar med Joakim Pirinen och Nina Hemmingsson (lördag kl 15, Idun) om deras förhållande till mörker. Samme Mats Jonsson pratar med Max Andersson (lördag kl 16, Studion) om hans nya surrealistiska självbiografi och efteråt visas filmen Tito on Ice.

När som helst kan ni stöta på och samtala med Svenska Tecknares ordförande och BUG-gruppsledamot Karin Ahlin!

http://www.bildmuseet.umu.se/sv/utstaellning/aarets-svenska-bilderbok/22268

http://littfest.se/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.