Foto: Jenny Gustafsson

Givande & inspirerande BUG-frukostföreläsning med Anita Lobel

Tidigt på morgonen fredagen den 13 maj samlades ett tjugotal medlemmar för att träffa den framgångsrika bilderboksförfattaren och illustratören Anita Lobel från New York. BUG bjöd på frukost och den 82-åriga New York-damen höll en intressant föreläsning på en mycket charmig blandning av bruten svenska och New York-engelska. Anita Lobel berättade om sitt liv och sitt arbete, och visade många vackra böcker.

Anita Lobel var 5 år när andra världskriget bröt ut. Hon bodde då med sin familj i Krakow i Polen. För oss berättade hon om hur hon och hennes bror levde gömda under nästan hela kriget, två judiska barn omhändertagna och gömda av deras motsägelsefulla katolska barnsköterska. – Hon skulle kastat sig framför en nazi-truck för att rädda oss, samtidigt som hon var en övertygad antisemit! berättade hon. 1944 hittades de till slut av nazisterna och skickades till ett koncentrationsläger i Tyskland.

Anita Lobel visar bild på sig och sin bror bland barnen som kom hit med Vita bussarna.

Anita Lobel visar bild på sig och sin bror bland barnen som kom hit med Vita bussarna.

Hon fortsatte att berätta om sitt liv i Sverige, då hon 1945 räddades av svenska Röda Korset. Med starka känslor mindes hon åren i Sverige, de återförenades med föräldrarna, och beskrev det själv som att det var under de goda åren i Stockholm hon blev en hel person. Och började studera konst (faktiskt på Konstfack)!

1952 flyttade familjen från Sverige till New York, där hon fortsatte sina konststudier och började arbeta som illustratör och bilderboksförfattare.

Anita_Lobel_bladdrar

Anita Lobel berättade sedan om flera böcker, om berättande, process och teknik. Som illustratör åt andras texter ser hon arbetet som att illuminera texten snarare än illustrera den.

Hur hon går framför och bakom texten och berättar mer och gör ”intron” eller slut som berättar mer än texten i sig. Hon berättade också om nöjet i att göra konceptbaserade bilderböcker, ABC och räkneböcker, och böcker med andra typer av rytmiskt berättande.

Anita_lobel_kattbok_beskuren

Också intressant i hennes arbete är hur många lager hennes bildvärldar består av, med ständiga referenser till teater, litteratur och framför allt konsthistorien.

 

Anita_Lobel_Bullbok

Det blev ett generöst och långt samtal om bilderböcker och hennes historia och BUG vill passa på att tacka Svenska Tecknare-medlemmen Caroline Roberts för att hon satte oss i kontakt med Anita Lobel och gjorde föreläsningen möjlig För BUG att anordna.

anita_lobel

Läs mer om Anita och botanisera bland hennes bildvärld på hennes webbplats.

Vill du se fler bilder från samtalet gå in här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.