Lotta Geffenblad. Foto: Henning Trollbäck.

Innehållsrikt BUG-medlemsmöte med föreläsning av Lotta Geffenblad

Den 21 april gick BUG:s medlemsträff av stapeln i Svenska Tecknares lokaler. Mest stockholmare, några tillresta och en på väg mellan flygplatser – så såg deltagarlistan ut vid vårens medlemsmöte hos Svenska Tecknare på Hornsgatan i Stockholm. Animationsföreläsning med Lotta Geffenblad var annonserad – men först var det föreningsinformation.

Karin Ahlin gav en kort resumé av årets aktiviteter och förklarade också vårt namn: BUG är numera uttytt ”Bildberättande för barn & ung” efter att en period ha kallats ”Barn- och ungdomsgruppen”. Men vi är ju inte en grupp som består av barn och ungdomar, vilket det hade kunnat missuppfattas som.

Siri Ahmed Backström gjorde nedslag i panelsamtalet ”Bilderboken – för vem?” som hölls i november i Malmö (i samtalsserien Prata!). För utförlig sammanfattning, se särskild rapport. Katarina Strömgård gav en bildkavalkad från sitt och Karins besök på Barnboksmässan i Bologna – som också fanns i dagboksrapportform på Facebook under Bolognaveckan. Henning Trollbäck rapporterade om BUG:s Facebookaktiviteter som startade under hösten och uppmuntrade till tyckande och debatterande där. Det är nu en ”öppen” grupp med information från BUG om aktiviteter, tecknarbelöningar, hänvisningar till debatt osv.

Fika mellan medlemsinfo och föreläsning med Lotta Geffenblad. På bild bla Gun Jacobson, Siri Ahmed Backström och Gunna Grähs Foto: Jenny Gustafsson

Fika mellan medlemsinfo och föreläsning med Lotta Geffenblad. På bild bla Gun Jacobson, Siri Ahmed Backström och Gunna Grähs Foto: Jenny Gustafsson

Så redogjordes för BUG:s arbete med ett ”bokdokument” som ska läggas ut på Svenska Tecknares webbsida. Här ska finnas punktvis uppställd ”Lathund för kontakt med förlag” samt avtalstyper gällande bilderbok och andra sorters barnböcker. Här kommer också att ingå en lista för olika grad av insatser när det gäller formgivning/montage – för att bättre kunna värdera och räkna på ersättning. Lite mer utförlig information ”för de som är nya i bokbranschen – och de som behöver frisk upp minnet”.

Efter fika blev det äntligen Lotta Geffenblads ”inspirationsföreläsning”! Lotta började från början i sin animationsverksamhet och gav på det viset en historisk exposé över animationsutvecklingen – med inriktning på cutoutanimation. Hennes och Gun Jacobssons gemensamma första stapplande, men mycket idérika och kreativa, steg ledde bland annat fram till produktionen ”Gerda Gök”. Den fick produktionsstöd från Filminstitutet. Men vid första visningen för ansvariga vuxna pengautdelare var det bara Lotta och Gun själva som skrattade åt att Gerda satt vid köksbordet och åt upp sig själv. Trots det mycket stiliserade och orealistiska uttrycket blev det svårt att svälja tydligen. För vuxna alltså, barn har senare haft mycket roligt åt Gerda Gök.

Föreläsning med Lotta Geffenblad. Foto: Jenny Gustafsson

Föreläsning med Lotta Geffenblad. Foto: Jenny Gustafsson

Senare produktioner har hon gjort med avancerad multiplanteknik. Innan datorhanteringen tog över, med möjlighet att jobba i lager på ett mindre fysiskt vis, kunde det bli enorma apparater med flera våningar glasskivor för att åstadkomma djup i bilden.
Efter flera års tungt animationsarbete med ”Bland tistlar” kände hon att det var dags att låta andra utföra själva animerandet. Bilderböckerna om kaninerna Prick och Fläck görs som dockanimation. Lotta regisserar och gruppen ”Dockhus Animation” i Trollhättan jobbar med scenografi och figurer utifrån hennes anvisningar.

Vi fick känna på dockan Prick, eller var det Fläck, det uppskattades mycket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.